AD Delft Door Carel van der Velden

Voor het eerst in de geschiedenis digitaal te zien, maar: ‘We denken dat provincie deze begroting zal afkeuren’

Kijkers moeten rekening houden met haperende verbindingen, scheef hangende camera’s, bevriezend beeld en microfoons die af toe niet werken. Welkom bij de begrotingsbehandeling van de gemeente Delft, die vanavond voor het eerst in de geschiedenis een digitale versie beleeft.

Ook nieuw, althans volgens Jan-Peter de Wit, raadsnestor en volksvertegenwoordiger namens Groep Stoelinga/Hart voor Delft: Voor het eerst sinds zijn aantreden in 1998 heeft het stadsbestuur een begroting gepresenteerd die bij lange na niet sluit. ,,De uitgaven zijn 6,5 miljoen euro hoger dan de inkomsten. Dat kan helemaal niet. We denken dat de provincie Zuid-Holland deze begroting zal afkeuren. Dat is een mega-afgang die gemakkelijk te voorkomen is.”

De Wit slijpt alvast de messen, zoals het een kritisch lid van de oppositie betaamt. De bijzondere tijden vragen wat hem betreft ook om een radicale reactie. ,,Wij zullen slechts één motie indienen. En dat wordt een motie van afkeuring voor wethouder Stephan Brandligt van financiën. Zijn strategie is gedoemd te mislukken.” Statement

Het door het stadsbestuur gepresenteerde begrotingstekort is bedoeld als een statement. Net als veel andere gemeenten klaagt Delft over de zuinigheid van het kabinet. Het geld dat Delft vanuit het rijk ontvangt, is volgens het stadsbestuur bij lange na niet genoeg om het steeds grotere takenpakket uit te voeren.

,,We hebben de indruk dat de wethouder politieke pokerspelletjes speelt met het rijk”, zegt De Wit. ,,Het kabinet heeft echt andere prioriteiten dan de begroting van Delft. Bezuinigen kan bovendien makkelijk. Met de restauratie van het Prinsenhof zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid en de aangekondigde energietransitie kost nog meer. Gewoon schrappen, zou ik zeggen. Delftenaren hebben in deze tijd echt wel iets anders aan hun hoofd.”

Brandligt en de andere wethouders hoeven echter geen seconde voor hun positie te vrezen. Ook, of misschien wel juist dankzij de woelige coronatijd houden de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en VVD elkaar stevig vast. Er is lof voor het corona-steunpakket, bedoeld om noodlijdende ondernemers en arme Delftenaren te steunen.

De coalitiepartijen brengen hooguit moties in stelling die zorgen voor lichte accentverschillen in het beleid. Of het zijn aansporingen, bedoeld om een tandje bij te zetten om eerder gedane beloftes dichterbij te brengen. Duurzaamheid

,,Wij vinden dat we de focus op onze langetermijnvisie niet mogen verliezen”, zegt fractievoorzitter Matthijs Gouwerok van collegepartij STIP. ,,We lopen inmiddels achter op onze duurzaamheidsambities, waarin we hebben bepaald dat Delft dit jaar 35 procent minder CO2 uitstoot dan in 1990. We sporen de wethouders aan iets extra’s te doen. Dat kan ook volgend jaar, als die plannen maar goed en zorgvuldig zijn.”

STIP heeft een bondgenoot in GroenLinks. Fractievoorzitter Frank van Vliet wil vanavond bevestigd zien dat Delft de komende jaren echt werk maakt van verduurzaming, onder meer door het van het gas halen van duizenden woningen. Dit vereist forse gemeentelijke bijdragen die kunnen worden betaald uit de Enecogelden.

,,Er ligt een begroting waarin dit is geregeld”, zegt Frank van Vliet, die daarom namens GroenLinks en de ChristenUnie een motie aankondigt die in lijn ligt met de doelstellingen van het stadsbestuur. De motie vraagt de gemeente Delft om de Global Goals te omarmen, de 17 doelstellingen die de VN heeft vastgesteld om een duurzame wereld dichterbij te brengen.

AD Delft 5 november 2020

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [167.00 B]