Beste (naam bekend bij redactie)

Ik ben het helaas voor U, totaal niet eens met uw opvatting, geen zwarte Piet meer in Delft. U bent helaas één van de kudde mensen, die zich ineens gaat bekeren. 

Ingegeven door een handjevol racisten. Ik zal U uitleggen waarom. Ten eerste ben ik dolgelukkig dat Rijswijk zich niets aantrekt van een zeer kleine minderheid. En gewoon de sinterklaas traditie voort zet.

Ik ben 77 jaar en 75 jaar blij als de sinterklaastijd er weer aankomt. En nu ook dat mijn 10 kleinkinderen het een prachtig feest vinden. De geschiedenis leert ons dat één van de eerste slavenhandelaren, de overgrootvader van Uw vriend Afriyie was.

Hij verkocht de overwonnen landgenoten van de  andere dorpen door aan de Arabieren, deze verkocht ze op markten aan de westelijke zeevaarders. Dit even de herkomst van de zwarte Piet. Het leukste kinderfeest zonder die kleine groep oproerkraaiers. Nog nooit is er een wanklank in Delft en ook in veel andere steden te horen geweest.

Zoals ook in diverse opera’s en toneelstukken gewoon een zwarte man een hoofdrol speelt. Het zwarte ras is het oudste ras op aarde daarna door pigment verlies zijn er blanke mensen gekomen. Dus graag meer eerbied voor onze voorouders. Zwarte pieten 110 in Delft zijn artiesten vermaken de duizenden kinderen, die gelukkig uw zienswijze niet delen.  P.s. 88% van de Nederlandse bevolking in 2017 deelt uw mening niet.  

Hart voor Delft / Martin Stoelinga

Van: (Naam bekend bij redactie)

Verzonden: dinsdag 14 juli 2020
Onderwerp: Sinterklaasintocht 2020

Beste meneer Stoelinga,

Onlangs heb ik contact gehad met burgemeester Marja Bijsterveldt waarin ik ben geïnformeerd over de aankomende sinterklaasintocht. Zij heeft mij laten weten dat de intocht hoogstwaarschijnlijk voor de helft roetpieten zullen zijn en voor de helft zwarte pieten. Zij heeft laten weten dat dit mede komt door de organisatie die de Sinterklaasintocht regelt in Delft.

Als burger van Delft ben ik zodanig geschrokken van dit nieuws dat ik heb besloten elk gemeenteraadslid, ongeacht partij, een mail te sturen over deze kwestie. Eerste instantie wil ik beginnen met de resolutie die de Europese Unie in 2019 heeft aangenomen om zwarte piet niet meer uit te oefenen.

Deze resolutie, en verontwaardiging op grote schaal vanuit het buitenland, laat zien dat de kwestie is gegroeid tot groots en internationaal, waarin internationale betrekkingen hun duidelijke mening hebben laten horen. Het is van belang deze geluiden mee te nemen in het besluit van Delft over de sinterklaasintocht.

Zwarte piet is een karikatuur dat een grote groep mensen kwetst. In de vroegere Sinterklaastraditie van begin 19e eeuw is er bewezen dat er geen zwarte pieten waren die Sinterklaas ondersteunde, wat betekent dat in vroegere periodes de ’traditie’ ook veranderingen heeft doorstaan die niet teniet doen aan het sinterklaasfeest. Het karikatuur met de rode lippen en de grote oorbellen stamt af van blackface, een karikatuur die de Afro-Amerikaanse slaaf zou moeten voorstellen. 

Gemeenten zoals Heerlen, Amersfoort, Wageningen, Eindhoven, Groningen en Arnhem hebben al laten weten dat zwarte piet niet meer welkom is in hun gemeente. Laten we als progressief Delft niet achterblijven, en ook deze stap maken. 

Ik dank u voor het lezen van deze brief en zie uw reactie tegemoet.

Vriendelijke groet, (naam bekend bij redactie)