Aanbouw in tuin Nieuwe Kerk is veel goedkoper dan beoogde ondergrondse kelder

Modelschets 1 van de bovengrondse uitbreiding in de Kerktuin

De gemeenteraad werd 12 november 2020 digitaal geïnformeerd over de uitbreiding van de Nieuwe Kerk.

Ik was in de veronderstelling dat die extra voorzieningen ruimte onder de grond zou komen op de plaats waar nu dat grasveld van de Kerktuin pronkt. De Protestantse Gemeente Delft (PGD) & gemeente Delft hadden alle rechtszaken gewonnen tegen archeologische bezwaren (ruimen 2100 graven) van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft en de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (uitspraak 2015). De PGD had uiteindelijk een omgevingsvergunning voor een ondergrondste kelder. Alleen zijn in die vijf jaar de bouwprijzen gestegen.

Dus wil de PGD nu goedkoper bovengronds een uitbreiding voor facilitaire zaken als toiletten, keuken, kleedruimte etc voor een meer commerciële invulling van het gebouw. De Nieuwe Kerk moet “de huiskamer van Delft” worden voor iedereen?

Het participatietraject is in 2018 begonnen en er zijn al drie bijeenkomsten geweest. De laatste juni 2019. De PGD heeft nu definitief gekozen voor een bovengrondse aanbouw in de kerktuin model C

Ik ben nu geïnformeerd. Maar de rol van de gemeenteraad is pas helemaal aan het eind. Pas als alle procedures doorlopen zijn dan komt de aanpassing van het bestemmingsplan in een coördinatieregeling van de omgevingsvergunning naar de gemeenteraad. Zal wel een ‘Wensen en Bedenkingen’ procedure zijn die zelden tot aanpassingen leidt.

Het college heeft in juni een intentieovereenkomst getekend die ik eerst eens ga lezen. Ondanks dat de PGD de ‘stad’ gedegen betrokken heeft bij de keuzen van de varianten waar de aanbouw moet komen, ben ik onaangenaam verrast. Bron Denk mee over de Nieuwe Kerk

Ik vind een moderne aanbouw in de Kerktuin erg zonde van het historische aangezicht van de Nieuwe Kerk vanaf de Oude Langendijk richting de Markt en het Stadhuis. Dat is juist zo indrukwekkend. De kaalheid en soberheid van de grootse Nieuwe Kerk en toren en de leegheid van het Marktplein midden in de stad. Met het Stadhuis als wereldse drukke blikkentrekker. Ik ben niet overtuigd dat er nu voor een financieel goedkopere bovengrondse oplossing gekozen moet worden. Maar het proces is al in volle gang en de keuze voor de uiteindelijke variant is al gemaakt.

Groep Stoelinga / Hart voor Delft / JP

Onderstaand modelschetsen die als voorbeelden dienen voor het Voorlopig Ontwerp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.