
Door AD journalist Peter van de Stadt 17-02-21,
Flinke verdeeldheid in de gemeenteraad, bewoners die de afvalkosten weer zien stijgen en angst voor een forse toename van illegaal dumpen van grofvuil bij containers. Dat levert het plan van het college op om voor het ophalen van grofvuil 25 euro per afspraak te gaan rekenen. ,,Je krijgt hier Napels aan de Schie.”
Jan Peter de Wit (Groep Stoelinga) heeft geen goed woord over voor het plan om te betalen voor het ophalen van grofvuil. Tot nu toe is dat in Delft gratis en mogen bewoners na een afspraak te hebben gemaakt maximaal één kubieke meter langs de stoep zetten. Ook in Rijswijk (drie kuub), Leidschendam-Voorburg (twee) en Midden-Delfland (twee kuub) kan dat. In Pijnacker-Nootdorp betalen inwoners echter zelfs 30 euro per afspraak.
,,Kosten rekenen om afval op te halen, gaat niet werken in wijken met ondergrondse containers. Door gebrek aan sociale controle zullen net als nu de mensen het grofvuil anoniem naast de ondergrondse containers gaan zetten. Bijna niemand zal het meer aanmelden bij Avalex. Dat kost je geld en moeite. Ook zullen anderen gelijk hun grofvuil erbij gaan zetten. Zo creëert de gemeente eigenlijk stortplaatsen”, meent De Wit.

Hij staat in de raad bepaald niet alleen met zijn kritiek. Ook Stadsbelangen Delft is geen voorstander van een betaalde ophaalservice, zo laat fractievoorzitter Bram Stoop weten. Volgens hem levert het plan hogere afvalkosten en minder dienstverlening op. Stadsbelangen Delft ziet liever ‘creatieve oplossingen’ van wethouder Martina Huijsmans. College-partij STIP heeft Huijsmans erop gewezen dat in bijvoorbeeld Groningen inwoners die niet zoveel geld hebben uit te geven een bakfiets kunnen huren om hun grofvuil zelf weg te brengen. STIP heeft de wethouder gevraagd te onderzoeken of dit ook in Delft mogelijk is.
Bij VVD, GroenLinks, PvdA en D66 leven vooral zorgen over de hoogte van het tarief. D66 heeft voorgesteld te kijken naar ‘de mogelijkheid om iets met de Delftpas te doen’. Bovendien wil D66 dat wordt overlegd met woningcorporaties over oplossingen bij flats.
De grootste vrees, naast het bezwaar over de hoogte van het tarief, is echter toch vervuiling van de openbare ruimte, niet alleen in het centrum, maar ook in de wijken in de rest van Delft. Naast Groep Stoelinga en Stadsbelangen Delft is ook de SP hier bang voor. Die partij noemt de Delftse Hout als ‘zo’n dumpplek’.
Eén van de bewoners die dit onderschrijft, is Willem Harteveld. De 69-jarige Delftenaar woont in de buurt van de Oostpoort, aan de rand van de binnenstad. ,,Het maakt niet uit of het gaat om ondergrondse of bovengrondse afvalcontainers: mensen kwakken er van alles neer. Dat gebeurt nu al regelmatig. Wat denk je als die lui straks 25 euro per afspraak moeten betalen? Dat gaan ze echt niet doen. Die afspraak is al te veel moeite, laat staan dat ze willen betalen.”
Vergoeding
Jan Peter de Wit kan het alleen maar beamen. ,,Waarschuwingen en boetes zullen niet werken. Ons voorstel is dan om burgers te belonen die zelf met de auto hun grofvuil bij de Milieustraat komen brengen. Geef ze een vergoeding voor de moeite van 5 tot 25 euro, afhankelijk van het aantal kilogrammen. Dit zal wél aanslaan denken we. Hierdoor bezuinigen we op de kosten van het ophalen door Avalex. En het zelf brengen van grofvuil wordt er door bevorderd.”
Wethouder Huijsmans heeft laten weten naar de Delftpas te willen kijken en in gesprek te gaan met de woningcorporaties. Alle genoemde ideeën door partijen vindt ze echter te veel tijd en geld kosten. De gemeenteraad heeft 4 maart het laatste woord.

Laat een reactie achter