Hoewel Oud & Nieuw in Delft gelukkig zonder al te grote problemen is verlopen, de burgemeester noemde het in zijn Nieuwjaarsrede ‘een feestelijke nacht met hier en daar een incident’, bleek in de wijk Buitenhof de inzet van de ME toch noodzakelijk.

Iets na twaalf uur werden ramen ingegooid van het woon-zorgcentrum Die Buytenweye. Politie-eenheden ter plaatse werden bekogeld met lawinepijlen en stenen. Net zoals vorig jaar was daardoor inzet van de ME nodig. Ook in overige steden werd het hulpdiensten lastig gemaakt bij het oefenen van hun werkzaamheden.

Een trieste constatering en een tendens in Nederland die absoluut moet worden gestopt. Het kan niet zo zijn dat mensen, die zich dagelijks inzetten met gevaar voor eigen leven om anderen te redden, worden bedreigd. Zowel de landelijke- als de lokale overheid moeten keihard optreden tegen de relschoppers die het de hulpdiensten bijna onmogelijk maken om hun werk te doen.

Dat vraagt daarnaast ook om het nog beter bijbrengen van het besef in onze samenleving dat je met je handen moet afblijven van onze hulpdiensten. Zelfs de relschoppers zouden zich dat moeten realiseren. Het kan niet zo zijn, dat een slachtoffer bij bijvoorbeeld een brand of een ongeluk overlijdt, omdat de hulpdiensten worden tegen gehouden omdat men ‘het zo leuk’ vindt hulpdiensten het leven zuur te maken.

Stadsbelangen vindt dat de medewerkers van alle hulpdiensten vrij en zonder angst hun werk in het belang van onze samenleving moeten kunnen doen. Zij verdienen respect en vooral alle steun van iedereen bij de uitoefening van hun werk.

Fractie Stadsbelangen-Delft