Uit dit laatste Inspectie Onderwijs rapport in juli 2020 blijkt hoe acuut de financiële puinhoop was en is bij het Grotius College (STOVOD). Maar ook dat dit al sinds januari 2020 bekend is bij de Inspectie.

In samenwerking met de commissie Sociaal Domein en Wonen van de Gemeenteraad was op verzoek van wethouder Hatte van der Woude (VVD) deze fraude affaire achter gesloten deuren onder geheimhouding besproken en zo geprobeerd in de doofpot te stoppen.

Men was bang dat deze grote fraude en mismanagement affaire de nieuwe aanwas van leerlingen nadelig zou beïnvloeden. Dat raadsleden vooral een controlerende taak hebben om misstanden aan de kaak te stellen waren ze helemaal vergeten.

Uit onderstaand Inspectierapport blijkt dat de gemeenteraad wel het mes op de keel werd gezet. Een (verwacht) tekort van 81.217 Euro in oktober 2020 tot 1.568.523 Euro in december 2022.

Als deze €1,5 miljoen niet betaald was, dan zou scholengemeenschap Grotius al failliet zijn gegaan. In beginsel staat STOVOD twee jaar onder toezicht van de Inspectie Onderwijs.

Weer nieuwe namen in het bestuur. Lijkt wel een duiventil. Jos te Marvelde a.i. is al weer weg. En al die ad interim bestuurders kosten ook meestal erg veel knaken. O, ik bedoel incidentele kosten.

In het commentaar van het bestuur lees ik : “tot een financieel arrangement bestaande uit een lening en mogelijk een tegemoetkoming van een deel van de incidentele kosten voor STOVOD”

Bruidsschat verdampt

“Discontinuïteit in het bestuur, governance die niet op orde was en een bruidsschat van de gemeente die geheel opging aan exploitatie, kunnen mede als oorzaken worden genoemd van de ontstane situatie”

Ondertussen is het allemaal erg lastig om een vinger achter te krijgen. Het openbaar onderwijs is door vooral de PvdA verzelfstandigd en op grote afstand gezet van de gemeenteraad. Maar als het misgaat weten ze de portemonnee van de gemeenteraad (burger) wel te vinden. De gemeenteraad heeft enkel een financieel controlerende taak achteraf.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga 

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download