Aan het College van B&W Delft                                                Delft, 23 mei 2024

Schriftelijke vragen betreffende: Voorstel van het nieuwe kabinet tot afschaffing van de voorrangsregeling voor statushouders bij sociale huurwoningen in Delft

  • Hoe gaat Delft de afschaffing van de voorrangsregeling voor statushouders bij sociale huurwoningen implementeren, zoals voorgesteld in het regeerakkoord, om af te wijken van de Huisvestingswet door een verbod in te stellen op het geven van voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders op grond van het feit dat zij statushouders zijn? Welke stappen worden er ondernomen om deze verandering door te voeren?
  • Hoe werd de voorrangsregeling voor statushouders in het verleden precies uitgevoerd? Graag ontvangen wij een overzicht van de procedures en beleidslijnen die tot nu toe werden gevolgd door zowel de gemeente als de woningcorporaties.
  • Zijn er sociale huurwoningen buiten de publicatie in Woonnet Haaglanden gehouden en rechtstreeks toegewezen aan statushouders? Zo ja, hoeveel woningen betreft dit per jaar vanaf 2015 tot heden?
  • Hoe waarborgt de gemeente transparantie en controle over de toewijzing van sociale huurwoningen door woningcorporaties? Welke maatregelen zijn er om ervoor te zorgen dat toewijzingen eerlijk verlopen en niet achter gesloten deuren plaatsvinden?
  • Heeft de gemeente een controlerende functie ten aanzien van de eerlijkheid van de woningtoewijzingen door woningcorporaties? Zo ja, hoe wordt deze controle uitgevoerd en hoe wordt de transparantie van dit proces gegarandeerd.
  • Graag ontvangen wij een overzicht van alle toegewezen sociale huurwoningen aan statushouders per jaar, inclusief de toegepaste criteria en de momenten waarop deze woningen zijn toegewezen. Deze informatie moet openbaar beschikbaar worden gesteld voor onafhankelijke controle.
  • In de huidige huisvestingsverordening van Delft staat in artikel 3:11 Directe aanbieding:
    • In afwijking van artikel 3:4 en 3:5 kunnen uitsluitend woonruimten direct worden aangeboden als:
      • een passend aanbod moet worden gedaan aan statushouders, die op grond van en volgens een wettelijke taakstelling in de gemeente een woonruimte aangeboden moeten krijgen;”

Hoe gaat de gemeente deze verordening aanpassen om de afschaffing van de voorrangsregeling voor statushouders te weerspiegelen, en wat is de tijdlijn voor deze wijziging?

Gezien de mogelijke snelle invoering van dit beleid door de nieuwe regering willen wij dat de woningcorporaties, Woonnet Haaglanden en de gemeente voorbereid zijn op een directe doorvoering. Wij willen geen risico lopen dat er vertraging optreedt of dat dit als reden wordt gebruikt om versneld nog woningen toe te wijzen aan statushouders.

Sylvia Grobben
Hart voor Delft

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/03/29/voorrang-bij-toewijzing-sociale-huurwoningen-2021

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/hebben-vergunninghouders-voorrang-bij-het-toewijzen-van-een-sociale-huurwoning

Achtergrondinformatie:

Voor de uitvoering van het beleid betreffende de toewijzing van sociale huurwoningen zijn er verschillende betrokken partijen, waaronder de gemeente, woningcorporaties, en Woonnet Haaglanden. Hier is een overzicht van de verantwoordelijkheden:

Woningcorporaties

  • Uitvoering van Toewijzing: Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke toewijzing van sociale huurwoningen. Ze bepalen welke woningen beschikbaar komen en welke criteria worden gehanteerd voor de toewijzing, binnen de kaders die door de gemeente zijn gesteld.
  • Prestatieafspraken: Woningcorporaties maken prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties over onder andere de voorraad sociale huurwoningen en de toewijzing aan bijzondere doelgroepen​​.
  • Toezicht: De Autoriteit woningcorporaties houdt toezicht op de activiteiten van woningcorporaties om te waarborgen dat zij zich aan de regels houden​
  • Samenwerking met Gemeente: Ze werken samen met de gemeente om ervoor te zorgen dat de toewijzingsregels worden nageleefd en dat specifieke groepen (zoals statushouders) op de juiste manier worden behandeld volgens het beleid. 

Woonnet Haaglanden

  • Publicatie van Woningen: Woonnet Haaglanden is het platform waarop sociale huurwoningen worden gepubliceerd. Dit platform biedt woningzoekenden de mogelijkheid om beschikbare woningen te bekijken en erop te reageren.
  • Regelgeving en Spelregels: Woonnet Haaglanden biedt gedetailleerde inschrijfvoorwaarden en spelregels voor de woonruimteverdeling, die woningzoekenden en woningcorporaties moeten volgen​.

Gemeente

  • Beleid en Regels: De gemeente stelt het beleid en de regels vast voor de toewijzing van sociale huurwoningen, waaronder eventuele voorrangsregelingen. Ze zorgen ervoor dat de woningcorporaties deze regels naleven.
  • Controlerende Functie: De gemeente heeft een controlerende functie om ervoor te zorgen dat de toewijzingsprocedures eerlijk en transparant verlopen. Ze monitoren de naleving van de regels door de woningcorporaties en kunnen ingrijpen als er onregelmatigheden worden geconstateerd​​​​​​.