Bron 9 februari 2021 Theodor van der Lans Lansalot Film

DELFT – Hij mag met recht een fenomeen genoemd worden! Martin Stoelinga, Mart, of de Snor, of de Stoel, zijn benamingen voor de man waarvan elke Delftenaar weleens gehoord heeft!
De voormalig ijzervlechter in de Rotterdamse haven werd bekend als exploitant van gokkasten en als voetbaltrainer! Ooit was hij manager van Nico Haak en ‘After Tea’. Ook in het carnaval in Delft (‘Kabbelgat’) liet de geboren Eindhovenaar als Prins Carnaval vele sporen na.

Zijn avonturen als voetbaltrainer bij Delfia en Wippolder maakten hem ‘wereldberoemd’ in Delft e.o. Soms haalde hij zelfs de nationale pers met zijn capriolen zoals toen die keer dat hij niet op het veld als trainer welkom was. Niet voor een gat te vangen huurde hij die zondagmiddag een hoogwerker en ging in het bakkie boven het veld hangen. Ook reed hij als maharadja op een olifant door de stad.

Martin, 77 inmiddels, extravert en graag in de belangstelling, mengde zich ook in de lokale politiek. Hij spreekt als politicus vanuit het hart en ‘de taal van het volk’. Als raadslid heeft hij een aantal burgemeesters zien komen en zien gaan. Een zwarte bladzij in zijn leven is de zgn. ‘gondelaffaire’ waar een dubieuze VVD-wethouder een hoofdrol speelde. Een nare affaire die zich door dubieus handelen van de toenmalige burgemeester Verkerk (VVD) onnodig lang voortsleepte en hem een fortuin en zijn gezondheid kostte.

Al enige jaren lijdt Martin aan prostaatkanker. Inmiddels in een vergevorderd stadium zodat behandeling niet meer mogelijk is. Hij heeft recentelijk minister De Jonge opnieuw een brief geschreven waarin hij oproept te komen tot een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker voor mannen boven de 60.

In juni wordt zijn elfde kleinkind geboren. Een getal met betekenis voor een voetbaltrainer en een voormalig Prins Carnaval nietwaar! Martin gaat er voor..
Zoals Betty – zijn vrouw – zegt: “een leven lang met Mart.. nooit saai .. altijd wat”.