Nadat deze week de coalitiepartijen van PvdA, Groen Links, de VVD en  STIP op “democratische” wijze de oppositiepartijen in de raad het spreken onmogelijk maakten, rijst toch de vraag of hier nu sprake was van democratie of dictatuur.   

Vandaag verweet Femke Halsema van Groen Links , je prikt daar zo door  heen, premier Balkenende dat hij weer terug wilde naar de tijd van de slavernij. Vraag aan Femke Halsema: “Is slavernij niet hetzelfde als  iemand verbieden om te mogen spreken?” Wim Bot zei in de raad geen behoefte te hebben aan de discussie over  de architectenkeuze. Natuurlijk mag Groen Links die mening hebben, maar het kan toch niet zo zijn dat gekozen volksvertegenwoordigers onder de vlag van de democratie niet hun mening kenbaar mogen maken.  De gemeenteraadsvergadering is daarvoor bij uitstek het podium.   

De PvdA en Groen Links willen zo graag in een nieuw kabinet plaats nemen. Dat gaat wat worden straks als deze partijen anderen gaan verbieden het woord te voeren in de Tweede Kamer.  Ook van de VVD viel het zwaar tegen dat zij afgelopen week met de  coalitie meestemden. De “V” van vrijheid moeten we kennelijk niet al te  letterlijk nemen. STIP blijft trouw achter de andere partijen aanlopen  zonder zich af te vragen wat zij aan het doen zijn.   

Het is te hopen dat de coalitiepartijen nog eens goed kijken naar het  woord democratie en vooral naar de betekenis van vrijheid van spreken.  Het zou wel verstandig zijn om dat te doen, want niemand in onze stad  zit te wachten op politieke partijen die anderen gedwongen hun wil op wensen te leggen. Misschien moeten ze nog maar eens contact opnemen  met Femke Halsema. Zij legt het hen wel uit. (hoop ik)  Aad Meuleman