Huishoudelijk Afvalverwerker AVR in de Botlek de dupe van oneerlijke concurrentie door HVC overheidsbedrijf

Het contract met Twence (Hengelo) om ons huishoudelijk afval te verwerken loopt af. Nu wil het GroenLinks college dat we dat laten doen door de HuisVuilCentrale (HVC) met hoofdkantoor Alkmaar.

In plaats van een vrije marktpartij wordt gekozen voor het overheidsbedrijf HVC. Die zou iets goedkoper zijn. HVC is van 44 gemeenten en 6 waterschappen (waaronder het Hoogheemraadschap Delfland)

HVC kan onder de marktconforme prijs werken omdat ze onbeperkt geld kunnen uitgeven. De schuldenlast is momenteel €900 miljoen. Het zijn ambtenaren die zich enkel zo in de harde afvalwereld kunnen handhaven.

Nu wil GroenLinks Avalex voorzitter Brandligt met Avalex toetreden tot HVC. Maar HVC stelt dan wel de voorwaarde dat Avalex gemeenten samen garant staan voor €82 miljoen euro van ongeveer €900 miljoen schuld. Het HVC jaarverslag 2020 is nog niet uit.

Voor Delft komt dat neer op €25 miljoen euro.

Het ontwerpbesluit betekent dat Avalex zieh garant stelt voor huidige leningenportefeuille met een omvang van haar deel afgerond € 83 min en een maximum van € 99 min. Als deelnemer in Avalex betekent dit ook een garantstelling via Avalex die voor €25,5 mln (en een maximum van € 30,5 min) rust op gemeente Delft.

Dus we krijgen een iets goedkoper Afvalverwerkingstarief maar we staan via Avalex wel garant voor een groot deel van de HVC schuld (€750 miljoen). Dus we zijn weer eens ‘penny wise, and pound foolish’ bezig.

Nu is Avalex eigenlijk allang technisch failliet door enorme schulden. Dus HVC wil dat de aparte Avalex gemeenten garant staan.

Avalex Begroting 2020

Nu heeft de gemeenteraad niks meer te zeggen over Avalex. Dat is 100% een college bevoegdheid. Dus op HVC heeft de gemeenteraad totaal geen invloed. Want dat zijn straks 51 gemeenten. Dus alle Delftenaren staan garant via een aandeel in HVC maar hebben daar geen enkele zeggenschap over. Door de getraptheid en grootsheid heeft een enkel kritisch raadslid helemaal het nakijken.

bron wikipedia

Daar waar we als gemeenten de Eneco aandelen verkocht hebben omdat de gemeente niet mag speculeren met aandelen (wet Fido). Vlak erna gaan we weer een fors aandeel nemen in een absurd conglomeraat van een ratjetoe van overheidsgeleide bedrijven. Dia allemaal kunnen omvallen. Neem de 3 biomassacentrales. Die zijn uit de gratie. Maar ook de 2 ouderwetse afvalenergiecentrales.

Uittreden is feitelijk onmogelijk

Kunnen we ooit nog van Avalex af. NEE. Zeker niet als Avalex deelgenoot wordt van HVC. Regels van uittreden uit HVC zijn niet concreet omschreven. Maar uittreden zal in de buurt van onze garantstelling komen. We zitten tot het einde der dagen aan de combinatie Avalex en HVC vast.

Omdat we een miljoenen risico lopen krijgen we wel €2,5 ton provisie per jaar. Een soort schulden dividend. Meer schulden meer dividend. Dat bedragje gaat Delft niet storten in een garantiefonds maar gewoon jaarlijks opmaken om de tarieven nog lager te maken. Accountant Deloitte vindt het allemaal positief. Maar die keurden ook de derivatenhandel van Vestia goed.

Ook is het bedrijf versnipperd gelegen over heel Nederland. Dit bedrijf streeft een monopoly positie na met onbeperkte financiële hulp van gemeenten om marktpartijen kapot te concurreren. Een misselijk makend systeem dat erg lijkt op het Russisch model van Poetin van corruptie en zelfverrijking door oncontroleerbare overheidsfunctionarissen.

Marktbedrijf AVR is betere keus

Uit het Geheime rapport ‘Verkenning Beleid en Markt restafvalverwerking’ blijkt helemaal niet dat HVC zo geweldig scoort. Ook AVR in Rijnmond komt er heel goed uit. Lekker dichtbij.

Voordeel van de AVR is dat we ons Afval gewoon voor een vastgesteld tarief laten verwerken de komende 5-10 jaar. Het risico is voor de AVR. Niet lullen, maar poetsen.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga 

eerder schreef ik op 10 oktober 2020 Addertje onder het gras met de HuisVuilCentrale HVC als afvalverwerkingsbedrijf

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download