Arrogantie van de macht rond Zwarte Piet

Jaarlijks organiseert de Stichting Sinterklaas Delft de intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten in Delft. Het is traditie dat de burgemeester Sinterklaas en zijn Pieten namens de gemeente Delft ontvangt. De gemeente Delft subsidieert de intocht van Sinterklaas met een jaarlijks bedrag van 7500 euro.

Burgemeester van Bijsterveldt en de Stichting Sinterklaas Delft hebben afgesproken dat het gevolg van Sinterklaas dit jaar voor de ene helft uit Zwarte Pieten en voor de andere helft uit roetveegpieten zal bestaan. Het is de bedoeling dat in 2021 een kwart van het gevolg van Sinterklaas uit Zwarte Pieten zal bestaan. Na 2021 zijn er alleen nog roetveegpieten. Men wil namelijk van Zwarte Piet af omdat hij racistisch zou zijn.

GroenLinks, STIP en D66 zijn het niet eens met deze afspraak. Deze partijen willen dit jaar al geen Zwarte Pieten meer bij de intocht van Sinterklaas in Delft. GroenLinks dreigt zelfs de subsidie van de gemeente voor de intocht van Sinterklaas in te trekken als er niet onmiddellijk afscheid wordt genomen van Zwarte Piet.

Is Zwarte Piet racistisch? Groep Stoelinga vindt van niet. Racisme is het beledigen of discrimineren van mensen vanwege hun ras. Wij zien niet in hoe de grote kindervriend Zwarte Piet racistisch zou kunnen zijn. Niemand wordt door Zwarte Piet beledigd en niemand wordt door Zwarte Piet gediscrimineerd. Voor het standpunt van degenen die Zwarte Piet willen afschaffen hebben wij daarom geen begrip en al helemaal geen sympathie.

Van oudsher is Zwarte Piet zwart omdat hij ’s nachts door de schoorsteen kruipt om cadeautjes in de schoenen van de kinderen te leggen. Hij is daarom zo zwart als roet. Tegenwoordig is Zwarte Piet vooral zwart opdat de kinderen de persoon die voor Zwarte Piet speelt niet kunnen herkennen. Dat is een belangrijk onderdeel van de lol die de 150 vrijwilligers die bij de intocht in Delft voor Zwarte Piet spelen eraan beleven. Wij betwijfelen daarom ten zeerste dat deze vrijwilligers ook wel voor roetveegpiet willen spelen.

Groep Stoelinga is voor een intocht van Sinterklaas met alleen maar Zwarte Pieten en helemaal geen roetveegpieten. Bovendien vinden wij dat het dreigement van GroenLinks om de subsidie van de gemeente Delft voor de intocht van Sinterklaas in te trekken volstrekt onder de maat is. Dat riekt naar chantage! Het wijst erop dat GroenLinks een partij is die eerder zijn wil met macht en dwang aan andere mensen wil opleggen dan door goed overleg tot een redelijke oplossing wil komen. Het is de arrogantie van de macht.

Hopelijk laat de Stichting Sinterklaas Delft zich niet intimideren door GroenLinks. Wie voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen; dan dooft het licht.

Martin Stoelinga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.