M&SkopieMeestal maak ik op zaterdag een wandeling door de stad. Ook afgelopen zaterdag. Op de terugweg naar de parkeergarage liep ik door de Vestepoort. Bij M&S mode hing een grote poster voor het raam, waarop stond dat deze zaak ging sluiten met ingang van
10 november 2012. Er hingen veel aanbiedingen met truien en broeken vanaf € 5.00. Ook mijn vrouw wierp een blik over de rekken en zocht met haastige spoed snel nog wat shirts uit. Het was goed druk in de zaak. Het bekende spreekwoord: ‘de één zijn dood, is de ander zijn brood’ schoot me te binnen. Ik sprak het personeel aan. De huur bleek niet meer op te brengen te zijn. De zaak wordt gesloten. 

Al met al reed ik in de auto weg nadat ik ruim € 4.00 in de automaat had gestort met het gevoel van: ‘zijn we niet alleen maar bezig met toeristen in Delft in plaats van met onze inwoners en ondernemers?’ Je ziet de ene na de andere zaak verdwijnen. Toeristen zijn zeker belangrijk voor onze stad, maar dat geldt evenzeer voor onze ondernemers en inwoners. Neem bijvoorbeeld de gang van zaken rond de Nieuwe Langendijk waarvan het college nu vindt, dat die niet autoluw mag worden vanwege het risico dat de toeristen te ver moeten lopen. Geen aantrekkelijke plek voor ondernemers om zich daar te gaan vestigen. 

Voor mij is het volstrekt onduidelijk welke ondernemers aangesloten zijn bij de ondernemersvereniging. Ik zou wel eens een ledenlijst willen zien. Ik heb aan diverse winkeliers en andere ondernemers in de binnenstad gevraagd of zij lid zijn van deze ondernemersvereniging. Het antwoord dat ik dan krijg is meestal: ‘ik ben geen lid van de ondernemersvereniging.’ 

Ook maak ik mij al een aantal dagen druk over wat er in de landelijke politiek gebeurt. De hard werkende mens blijkt door het nieuwe kabinet extra te worden gepakt. In plaats van eerst duizend euro, die de VVD voor de verkiezingen beloofde aan de werkende mensen, gaan hard werkende mensen nu een paar duizend euro meer kwijt raken, ten minste als de plannen doorgaan. Vanmorgen op de sportschool was dit ook het gesprek van de dag. De mensen raken geïrriteerd. Het zijn dan ook veelal mensen die na hun werk zich even ontspannen en die nu echt ten onrechte aangepakt worden met dit zogenaamde ‘sociale beleid’ wat voor mij meer a-sociaal oogt. Wat de VVD en PVDA nu willen, maakt voor mij weer eens duidelijk, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 men beter op een lokale stadspartij als Stadsbelangen Delft kan stemmen.

Bram Stoop