afvalOndanks dat vele Delftenaren nog niet bezig waren met verkiezingen, waren de kandidaten van de VVD al ruimschoots vóór de Gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. fanatiek bezig met het prikken van papiertjes (zwerfvuil) in onze stad.Met een Kabinet als Rutte II, zou je in eerste instantie het vermoeden krijgen, dat deze prikactie een soort van taakstraf was. Maar nee, het bleek toch een verkiezingsactie te zijn!

De VVD in Delft pleit al jaren voor een schone stad, onder het mom ‘schoon, heel en veilig’. Maar sinds men zich genesteld heeft in het coalitie pluche, staan de papierprikkers en bezems weer keurig opgeborgen en is er geen Liberale papierprikker meer te zien in de stad. De verkiezingsnederlaag is keurig opgepoetst en het ‘eigen straatje’ is klaarblijkelijk schoon genoeg geveegd. Delft verdient het, zegt men dan!

De rommel die werd achtergelaten op Koningsdag, is keurig opgeruimd. Welke organisatie daarvoor de schoonmaakrekening heeft gekregen, is voor ons nog een raadsel, maar dit even terzijde. Daar waar de VVD de focus legt op de binnenstad en voornamelijk hun achterban in het ‘grachtengordelgebied’ tevreden probeert te houden, kijken wij bij Stadsbelangen Delft ook in de andere wijken van Delft. En wat wij daar aantreffen is niet iets om vrolijk van te worden.

In de Delft op Zondag van 18 mei jl. hebben we een ingezonden brief  kunnen lezen van A. Muller over de ‘vuilnisbelt’. Dit is zeker niet de eerste brief en zal ook niet de laatste zijn, want Stadsbelangen Delft ontvangt  vaker van dit soort signalen uit de wijken van Delft. Zo twitterde o.a. Annemarie Spiessens een #zwerfie vanuit de Delftse Hout en ook in de wijk Tanthof is het raak en zo stromen nog meer ‘zwerfies’ uit Delft in onze mailbox.

Wij kwamen tot de ontdekking dat Avalex kennelijk twitter berichten uitleest. Binnen de kortste keren was de rommel opgeruimd.Top! Uiteraard ligt de eerste verantwoordelijkheid voor een schone stad bij onze inwoners zelf. Dat neemt niet weg dat niet iedere bewoner de mogelijkheid heeft om te twitteren. Dan mag van de gemeente worden verwacht dat, als inwoners signalen aan de gemeente doorgeven, deze snel worden opgepakt.

Aangezien het coalitieakkoord een vaag verhaal is geworden, zullen wij er de komende tijd op toezien hoe groot de daadwerkelijke ‘schoonmaakbroek’ van de VVD is in deze coalitie. Komende donderdag mogen we weer opnieuw naar de stembus. Nog geen Liberale papierprikkers van de VVD gezien in de stad. Maar ja, VVD pluche is binnen.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman