Al weken zien we artikelen in de media over het blauwalg probleem in onder andere de Delftse Hout en de Dobbeplas. Met name Delft is afhankelijk van de waterkwaliteit, want de Delftse Hout is het enige recreatiegebied met zwemwater. Blauwalg zorgt er een aantal jaren voor dat er niet gezwommen en dus niet gerecreëerd kan worden in de Delftse Hout. Het Hoogheemraadschap van Delfland is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en dus ook voor de oplossing voor de algengroei.

In de laatste krantenartikelen geeft het Hoogheemraadschap aan er alles aan te doen. Met een scala aan maatregelen experimenteren zij zich suf om de algengroei tegen te gaan.

Een, overigens terechte, opmerking van het Hoogheemraadschap is dat de gemeente ook een belangrijke rol kan spelen in het creëren van een veilig recreatiegebied en veilig zwemwater. De aanpak van het ganzenprobleem is er daar één van. Raadslid Jan Peter de Wit gaf onlangs aan dat de poep van een enorme hoeveelheid ganzen nogal bijdraagt aan de vervuiling van de plas. Duidelijk dus wat de gemeente kan bijdragen. Nu terug naar Delfland.

Commissielid Marcel Koelewijn is al langer op zoek naar een oplossing voor het zwemwater van de Delftse Hout en de Dobbeplas. “We zien dat mensen bij warm weer uitwijken naar het kanaal, maar daar is het gevaarlijk om te zwemmen vanwege de vrachtschepen en het is bovendien verboden. Daarnaast heeft de gemeente aangegeven geen geld (over) te hebben voor een buitenzwembad. Het is vreemd dat het Hoogheemraadschap Delfland blijkbaar niet verder kijkt dan alleen het eigen gebied.”

Marcel had, namens Hart voor Delft, een gesprek met een microbiologe, gespecialiseerd in algen. Haar, overigens Nederlandse, bedrijf zorgt al vier jaar voor veilig zwemwater in de Zoetermeerse plas met een ingenieus systeem van ultrasoon geluid, dat bovendien veilig is voor vissen en waterplanten.

De Zoetermeerse plas valt onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap Rijnland en heeft, onder druk van de Zoetermeerse gemeenteraad, Rijnland met dit bedrijf in contact gebracht.

Marcel vervolgt: “Ik heb met eigen ogen gezien dat er veilig werd gezwommen in de Zoetermeerse plas, onvoorstelbaar dat Delfland nog niet naar deze optie heeft gekeken.”

Op de vraag of deze oplossing ook in de Delftse Hout en de Dobbeplas toepasbaar is, gaf de microbiologe aan dat dit zeker mogelijk is, in ieder geval de moeite waard om het te proberen. Ze is zeer bereid om het gesprek met Delfland aan te gaan.

Hart voor Delft ziet graag een gesprek tussen Hoogheemraadschap Delfland en de microbiologe en dat het deze mogelijke oplossing serieus overweegt, zeker als dit op redelijk korte termijn een oplossing biedt voor het ontbreken van veilig zwemwater. Van de gemeente verwachten we een duidelijke aanpak van de ganzenoverlast zoals bijvoorbeeld al in Rijswijk het geval is.

Marcel Koelewijn

Jan Peter de Wit