hamerTijdens de Algemene Ledenvergadering hebben de leden van de VPPG een motie aangenomen met als titel ‘Ongelijke behandeling giften’. De leden willen hiermee hun ongenoegen uitdrukken met betrekking tot het verder vergoten van de rechtsongelijkheid tussen lokale partijen en afdelingen van landelijke partijen vanwege het verplicht invoeren van een giftenreglement voor lokale partijen. 

De leden van de VPPG roepen de minister van BiZa hiermee op de Wfpp in overeenstemming te brengen met het uitgangspunt dat elke politieke groepering gelijke kansen moet krijgen in financiering en verplichtingen. Deze motie zal worden verspreid onder de lokale politieke partijen in Nederland, de Eerste- en Tweede Kamerleden en de pers. 

De rechtsongelijkheid tussen lokale politieke partijen en afdelingen van landelijke partijen heeft er een hoofdstuk bijgekregen. Waar afdelingen van landelijke partijen gebruik maken van overheidssubsidie, moeten lokale partijen in bijna alle gemeenten zelf voor de financiering van hun activiteiten zorgen. Deze rechtsongelijkheid wordt nu vergroot met het verplicht invoeren van een giftenreglement voor lokale partijen.

In 2009 heeft Stadsbelangen Delft al aangegeven, dat er rechtsongelijkheid bestaat qua financiering tussen lokale afdelingen van landelijke partijen en lokale partijen. zie onderstaande link:

http://www.stadsbelangendelft.nl/?p=1470

Het wordt tijd dat deze rechtsongelijkheid wordt opgeheven. Zo lang dat niet het geval is, zal Stadsbelangen Delft het standpunt van de VPPG van harte ondersteunen. 

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

VPPGMotie
Ongelijke behandeling giften

De algemene ledenvergadering van de VPPG, bijeen in Vleuten op 10 mei 2013

Overwegende dat

* de minister door zijn brief over het instellen van een giftenreglement lokale politieke partijen een nieuwe verplichting oplegt;
* landelijke partijen kunnen volstaan met een centraal giftenreglement dat ook plaatselijk mag gelden;
* hierdoor landelijke partijen in de gemeenteraden anders behandeld worden dan lokale politieke groeperingen;
* in de Wfpp (wet financiering politieke partijen) nadrukkelijk geen ruimte is voor financiering van lokale partijen;
* de Wfpp wel de mogelijkheid biedt om plaatselijke afdelingen van landelijke partijen te financieren;
* de eerdergenoemde vormen van ongelijkheid voor de lokale politieke partijen in strijd is met het uitgangspunt van gelijke behandeling en democratie.

Roept de Minister van Binnenlandse Zaken op
de Wfpp in overeenstemming te brengen met het uitgangspunt dat elke politieke groepering gelijke kansen moet krijgen in financiering en verplichtingen.

Ondertekening
Namens de leden van de VPPG,
F. Zinken
Voorzitter