Aad Bonthuis1Oud-wethouder Aad Bonthuis hoopt dat de volgende Gemeenteraad minder ruzie maakt en meer samenwerkt. Aad Bonthuis: “Toen ik nog wethouder was zei ik altijd dat ik wethouder van de mooiste stad van het land was.”

DELFT – Delft op Zondag besteedt wekelijks aandacht aan de Gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze week: Aad Bonthuis, een oud-politicus met een mening.

Een mening heeft Aad Bonthuis namelijk wel. Bonthuis is oprichter van Stadsbelangen en daar nog steeds actief als penningmeester. De politieke arena heeft hij nu echter wel verlaten. “Ik ben 26 jaar lang actief geweest als Raadslid en als Wethouder”, vertelt hij. “Dat was een hele gezellige tijd. We hadden soms stevige discussies met elkaar, maar na afloop was het altijd weer gezellig. Dat is het grote verschil met nu.”

Bonthuis volgt de politiek nog altijd, al zit hij ook weer niet wekelijks op de publieke tribune. Zijn informatievoorziening over het reilen en zeilen van de Raad betrekt hij voornamelijk uit de lokale media. “De verhoudingen tussen de verschillende partijen zijn niet zoals ze moeten zijn. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Ik denk dat ze te veel ruzie met elkaar maken. Je mag van mening verschillen over bijvoorbeeld het plaatsen van een hek, maar alles is van tevoren al bepaald door het College. Het staat gewoon al vast en veel fracties gaan bovendien makkelijk met de voorstellen van het College mee.” Hij heeft wel ideëen over wat beter kan. “Ik denk dat als de partijen gewoon een standpunt innemen en dan proberen om samen te werken, dat ze dan meer kunnen bereiken. Maar”, zegt hij nogmaals, “ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet.”

Hij mist de politiek dan ook niet. “Ik ben er natuurlijk nog wel een beetje bij betrokken. Ik ben nog bestuurslid en ik heb geholpen met het samenstellen van de kieslijst.” Bonthuis mist het echter niet om avond na avond weer aan de vergadertafel plaats te moeten nemen. “Dat heb ik 26 jaar gedaan”, zegt hij, “dan ben je wel een keer toe aan was anders.”

– Hoe vind je dat het College en de Gemeenteraad het de afgelopen vier jaar hebben gedaan?
“Niet zo best. Ik las laatst een stuk waarin wethouder Koning zei dat de invloed van de landelijke verkiezingen op de Gemeenteraadsverkiezingen groot is. Als je je nu al op die manier indekt… Vroeger was het andersom geweest, want vier jaar geleden was het voor de PvdA natuurlijk een gigantisch goede uitslag. Wat er voor de PvdA nu gaat gebeuren zou ik niet kunnen voorspellen. Ik hoop in elk geval dat Stadsbelangen terugkrabbelt.”

Van het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek, wat voorafgaand aan de vorige verkiezingen menigmaal door menigeen werd geroepen, heeft Bonthuis weinig teruggezien. “Het was vaak roeien tegen de stroom in. Ik hoor vaak van burgers dat ze vinden dat ze juist nergens bij worden betrokken.” Het verhaal over de toenemende kritiek op het buurthuizenbeleid van Breed Welzijn Delft vindt hij hiervan een goed voorbeeld. “Ik denk dat als ik in mijn tijd deze maatregelen had genomen, dat Torenstra en Grashoff me naar huis hadden gestuurd.”

– Heeft u als oudgediende nog een tip voor iedereen die nog wèl dagelijks in de Delftse politiek actief is?
“Probeer Delft op een positieve manier op de kaart te zetten, dus probeer ook de onderlinge samenwerking positief te houden.” (JN)