Er komt geen tussentarief voor tweepersoonshuishoudens bij de afvalstoffen heffing. Eén persoonshuishoudens betalen €233 per jaar en de rest is meerpersoons en betalen €365. En dat is oneerlijk als je uitgaat van het principe van de vervuiler betaalt.

Twee persoonshuishoudens hebben minder afval dan 3 of meer personen per huishouden. Ik wilde daarom een tussentarief daarvoor. Het zogenaamde vergroenen van de belastingtarieven. Dus €333 voor Twee persoonshuishoudens.

Volgens wethouder Brandligt zouden grote gezinnen met een laag inkomen daarvan de dupe  worden. Maar neem bijvoorbeeld éénoudergezinnen (met 1 kind). Die zouden dus een lagere afvalstoffenheffing gaan betalen. Die hebben er voordeel aan.

Alle gezinnen met één of meer kinderen in de Bijstand krijgen sowieso kwijtschelding, dus die merken er niets van. En om dan toch maar iets te zoeken, zouden grote gezinnen die op 110% van de Bijstand leven, er wel last van hebben. Nou dat is dan een reden om meer te gaan verdienen. Sowieso als je een beetje verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

Maar ook als je echt GroenLinks zou zijn, dan zou je de kwijtscheldingsgrens, die nu 100% van het Bijstandnivo is, op kunnen trekken naar 110%.

Gek genoeg betoogde D66 wethouder Huijsmans dat juist kinderen meer afval produceerden dan volwassenen. Dus die zag wel wat in de logica van een extra tarief. Ouderen met enkel een AOW en een klein pensioentje zijn ook de dupe van het meerpersoonstarief. En die oude generatie is vaak zuinig en heeft dus weinig afval.

In Delft waren in 2020 zo’n 14.645 twee persoonshuishoudens. Die moeten een deel van de huishoudelijkafval rekening betalen van de 10.425 van drie of meerpersoonshuishoudens betalen. Dat is en blijft oneerlijk.

Er zijn momenteel 15% tot 20% gemeenten die het tweepersoonstarief hebben ingevoerd. Waaronder Den Haag en Zoetermeer.

Brandligt was vooral bang dat Delft zou stijgen op de ranglijst van COELO (van duurste grote gemeenten) omdat die het hoogste tarief nemen. Nou dat is het gevolg van het slechte beleid. Dus nu gaan we niveleren over de rug van tweepersoonshuishoudens. Cosmetisch je eigen falen verhullen.

Ook zou het extra werk kosten om dit eenmalig bij de RBG groep in te voeren. Ja, zo kan je wel elke verandering tegenhouden.

Jan Peter de Wit

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab