Er was onze motie voor nodig zodat de inwoners van Delft te weten krijgen wat er met de 99 miljoen van de opbrengst verkoop Eneco aandelen is gebeurd. Medio 2020 werd dat bedrag op de bankrekening van de gemeente gestort.

In de ProgrammaBegroting (PB) 2022 -2025 stond dat er nog maar 23 miljoen van de 99 miljoen over was. Er wordt dus met grofgeld gesmeten door dit college. 76 miljoen dus. Dat kan je wel toevertrouwen aan dit GroenLinksers. Met alles duurzaam behalve met uw geld.

De opbrengst is in grote lijnen totaal versnipperd uitgegeven aan tekorten 17 miljoen, bijdrage duurste variant van 15 miljoen museum Prinsenhof en een ratjetoe aan allelei nieuwe investeringen. Elke wethouder kon uit de Eneco geldpot graaien.

Het is een hele klus om bovenstaande tabel uit te leggen. Dat is teveel. Neem 1 investeringen van de vorige Programma Begroting 2020-2023:

Of neem punt 5 Stimuleringspakket van 2,9 miljoen

En punt 7 tekort Herstelplan 17 miljoen om grote gaten van in de Begroting 20202- 2022 te dichten wat betreft Sociaal Domein:

Deze GroenLinks coalitie heeft er voor gekozen om de Eneco miljoenen in de lopende zaken op te maken. Lekker makkelijk. Het is geld van alle inwoners. Niet alleen van de vijf coalitie partijen. De Delftenaar heeft er niks over te zeggen gehad. Geen enkel raadpleging of vraag “waar zou u het aan willen besteden?”.

De EZH en Eneco aandelen waren stille reserves. Die zijn nu bijna op. Daarna is er niets meer. De bodem dus van de schatkist. Ook al het onroerend goed wordt versneld verkocht. Dat is waar ‘linkse’ partijen als GL, PvdA en D66 erg goed in zijn. Lasten verlagen en schulden aflossen komt niet in hun woordenboek voor.

Jan Peter de Wit

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab