
illustratie stiel
Telegraaf Haaglanden door Marieke van Essen
DELFT De uitbreidingsplannen voor de Nieuwe Kerk in Delft zorgen in de prinsenstad voor ophef en verbazing. De Protestantse Gemeente Delft heeft gekozen voor een moderne aanbouw in de tuin, maar volgens Hart voor Delft doet dit afbreuk aan het historische aangezicht van het veertiende-eeuwse rijkmonument.
„Dit is onze kerk, waar nota bene het Koninklijk Huis ligt begraven, onwaardig”, zegt Jan Peter de Wit.
De Nieuwe Kerk wil de huidige functies van museum en plek voor kerkdiensten uitbreiden naar (commerciële) evenementen. Voor dit ’huis van de toekomst’, waar onder andere concerten met maximaal duizend toeschouwers zullen plaatsvinden, is een extra ruimte nodig met onder meer een ontvangstgelegenheid, garderobe, keuken en vijftien tot twintig toiletten.
Tijdens een recente presentatie aan de gemeenteraad werd duidelijk dat het nieuwe gebouw een plek moet krijgen aan de kant van de Oude Langendijk. „En juist vanaf deze kant is het aangezicht zo indrukwekkend”, zegt De Wit. „De kaalheid en soberheid van de grootse kerk en toren en de leegte van het Marktplein midden in de stad. En dan het stadhuis als wereldse drukke blikvanger.”
Hart voor Delft is ’meer dan verbaasd’ over de keuze voor de bovengrondse uitbreiding. „Het was altijd de bedoeling dat de extra voorzieningen onder de grond zouden komen en er was al een omgevingsvergunning voor een ondergrondse kelder van 550 vierkante meter. De gemeente en de protestantse gemeente hebben zelfs jarenlang rechtszaken gevoerd met archeologen, omdat dit zou betekenen dat er 2100 skeletten geruimd moesten worden.”
Volgens de Protestantse Gemeente Delft zijn er slechts ’schetsontwerpen van de architect’ gepresenteerd. „De stad mag hier nog over meedenken. En ja, dat geldt ook voor het Koninklijk Huis”, zegt Wilco Blaak, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk. „Bij de uitbreiding zijn veel partijen betrokken, ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kijkt mee.”
Volgens Blaak is er van de ondergrondse variant afgestapt ’omdat de bouwkosten inmiddels zijn verdubbeld’. „Ook de reuring die ontstaan is over ondergronds bouwen op deze historische plek heeft meegespeeld bij de keuze voor deze variant.” Volgens de kerkdirecteur is nog niet bekend wanneer de bouw begint. ..Maar als het zover is, dan nog zullen de meningen verschillen. Wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk.”
De archeologen lieten overigens donderdag weten zich niet meer met het dossier Nieuwe Kerk bezig te houden.
Laat een reactie achter