door Marieke van Essen

DELFT In Delft is ophef ontstaan over de inzet van mystery guests, die bij horecazaken de coronaregels controleren. De gemeente zette de undercover gasten afgelopen weekeinde voor het eerst in om scherper te kunnen controleren op de naleving van de coronamaatregelen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Delft is onaangenaam verrast over de maatregel, die ’zonder aankondiging is genomen’. „Mystery visits zijn niet de manier. Dat zaait wantrouwen en werkt averechts”, zegt voorzitter Jon Cornelese. „Daarbij komt dat het groeiend aantal besmettingen in Delft niet vanuit de horeca komt.

Horeca zou juist een oplossing kunnen bieden om jongeren en studenten op een veilige manier in hun sociale behoefte te voorzien.” In een brief aan de gemeente schrijft KHN dat de keuze voor mystery guests niet te rijmen valt met de pluim die de horeca recent nog kreeg. „Het was beter geweest als de gemeente hierover met ons in gesprek was gegaan.”

Oppositiepartij Hart voor Delft spreekt van ’een stigmatiserende methode’. „De overheid past undercover agenten alleen toe om te infiltreren in zware criminele organisaties”, reageert Jan Peter de Wit. „Nu is elke klant een potentiële verrader.”

Volgens de gemeente zijn afgelopen weekend voor het eerst twee ongeüniformeerde medewerkers ingezet, die ’enkele overtredingen hebben geconstateerd’. „Er gaat gelukkig veel goed maar, juist voor de vele ondernemers die zich netjes proberen te houden aan de regels, mogen we de ogen niet sluiten voor situaties waar dat niet het geval is”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Ze betreurt het dat KHN niet correct is geïnformeerd. „Maar laat ik voorop stellen: de volksgezondheid en de economie moeten we zien te beschermen. Dat is ons gezamenlijk doel.”

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download