Aad Meuleman, fractievoorzitter Stadsbelangen: “Zo’n zestien jaar geleden  ben  ik de lokale politiek in gegaan. In plaats van heel hard vanaf de wal te  roepen welke  koers gevaren moet worden, kon ik beter meehelpen aan het besturen van de  stad,  bedacht ik.

Waar politiek over gaat? Nou, deze plek geeft dat heel goed weer: wikken en wegen en wikken en wegen. Er wordt al veertig jaar over het  doortrekken van de A4 gewikt en gewogen – mooi, maar meer daadkracht zou  heel welkom zijn. Het geeft meteen ook aan wat er als raadslid van je  wordt  gevraagd: het geduld van een hele divisie engelen. En dat heb ik niet  altijd…  Maar in de politiek gaat het om wikken en wegen, om zo te komen tot een  algemeen belang, voor nu én straks. En soms kijk je ook wat je  individueel voor  een Delftenaar kunt betekenen”   

“Raadslid ben je 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Lezen, vergaderingen  voorbereiden, standpunten bepalen en toetsen aan de partijvisie, Delftenaren  opzoeken, raadplegen en aanhoren, emails beantwoorden, vergaderen  – deze zaken houden niet altijd rekening met bijvoorbeeld verjaardagen van  familie of vrienden. Het raadslidmaatschap vraagt dus wel wat van je. Ook: flexibiliteit, kunnen luisteren, ernst en eerlijkheid, en weten waar  je met  de stad naartoe wilt. En niet te vergeten: een heel dikke huid. Want het  algemeen belang komt niet altijd met individuele belangen overeen – en dat zal je regelmatig met of zonder stemverheffing worden ingewreven. 

Insprekers zijn vaak ergens tégen en spreken voor hun eigen toko. Helemaal  terecht trouwens. Maar als raadslid ben je op zoek naar het algemeen  belang.  Dat is allemaal minder zwaar dan het klinkt hoor. En de successen die je  als  raadslid voor Delft en voor de Delftenaren boekt, maken dat allemaal goed. En ook de betrokkenheid, dat je samen met de andere raadsleden je stempel  mag drukken voor Delft en voor de Delftenaren, dat geeft energie en zin.”  Een nieuwe sound in de raad is altijd welkom. Je hoeft ook niet meteen de  raad in, maar kunt ook op andere manieren actief zijn. Kies de partij die  het  best bij je past en loop eens mee. Als je nog wikt en weegt om de  politiek in  te gaan, zeg ik: doen – daadkracht is welkom!