In de week van 21 februari heeft de Regionale Belasting Groep (RBG) de gemeentelijke aanslagbiljetten voor 2022 verstuurd. Voor een aantal huishoudens in Delft is elk jaar de maand februari de schrik van het jaar. Hoe hoog zal de aanslag nu weer zijn en klopt de aanslag? Wanneer je een uitkering heb of een inkomen rond het bedrag van een uitkering kan je dan kwijtschelding aan vragen en wat moet je daarvoor ondernemen?

Dat is niet eenvoudig. Op de site van de gemeente wordt je verwezen naar de site van de RBG en net als bij parkeren wordt je op de site van de RBG weer verwezen naar de gemeente site. Op de site kan je vinden hoe je kwijtschelding aan kan vragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen. Helaas is deze informatie onvoldoende of onduidelijk.

Hart voor Delft heeft m.b.t. kwijtschelding in de gemeente Delft een aantal vragen:
– Is de wethouder bereid om op de gemeente site van Delft duidelijk de
kwijtscheldingsregels voor de Delftse inwoners op te nemen? Zo nee, waarom niet?
Op de site van de gemeente staat een formulier “Aanvraagformulier kwijtschelding leges Met dit formulier vraagt u kwijtschelding aan voor een deel van de kosten (leges) van een paspoort, identiteitskaart of huisvestingsvergunning. Dit formulier is niet voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Hiervoor kunt u terecht bij de Regionale Belasting Groep (www.derbg.nl).”

Dit formulier zou ook op de RBG site moeten staan voor aanvraag kwijtschelding
gemeentelijke belastingen i.p.v. het huidige invul plaatje (zo noem ik het programmaatje maar).
– Is de wethouder bereid om de RBG te vragen dit op hun site voor kwijtschelding gemeentelijke belasting op te nemen? Zo nee, waarom niet?

Kwijtscheldingscheck

Op de site van de RBG staat een programma waar je uit kan zoeken of je in aanmerking kan komen voor kwijtschelding; Wanneer je bij spaargeld ‘ja’ in vult wordt het programma gelijk gestopt.
– Waarom kan je niet invullen, of wordt aangegeven hoeveel spaargeld je kan hebben om in aanmerking te komen voor kwijtschelding? Is de wethouder bereid de RBG hierop aan te spreken en dit op te laten nemen op de site van de RBG? Zo nee, waarom niet?
– Wanneer het spaarbedrag niet gelijk is aan het geadviseerde bedrag van het Nibud, waarom wordt dit niet gelijk gesteld aan het geadviseerde bedrag van het Nibud?

Sommige gehandicapten en of ouderen hebben een eigen autootje met een meer waarde (€2269) dan genoemd op de site van de RBG. Dit is in verband met hun handicapt een noodzakelijke voorziening, terwijl hun inkomen niet hoger is dan het genoemde normbedrag.

– Komen deze mensen dan toch in aanmerking voor kwijtschelding? Zo nee, waarom niet?
– Kan de wethouder zorgen dat hier meer duidelijkheid over komt op de site van de gemeente en de RBG voor de Delftse inwoners komt te staan? Zo nee, waarom niet?

Wanneer je het bezit van een koopwoning bent, kan je ook in de bijstand komen, een uitkering hebben, of alleen AOW hebben, hier moet anders naar gekeken worden. Je kan niet 1 steen of dakpan verkopen om je belasting te betalen. Daarnaast kan je al geen huurwoning in de sociale huursector vinden, als je ineens geen werkinkomen meer hebt.

– Is de wethouder bereid hier naar te kijken, deze inwoners te gemoed te komen die in deze situatie zitten en de kwijtscheldingsregels hierop na te gaan en zo nodig aan te passen? Zo nee waarom niet?
– Waarom is deze regel opgenomen in het rijtje om in aanmerking te kunnen komen voor kwijtschelding: ‘Aanslag niet langer dan 3 maanden geleden betaald’

Coby de Koning & Aïcha Sriram