Als iets de gemoederen bezighoudt bij de Delftenaren, dan is het wel het parkeerbeleid van de gemeente. De strijd om auto’s uit het centrum te weren, de parkeerdruk te verminderen door invoering betaald parkeren en een hoger uurtarief op straat zodat de automobilist de garages in wordt gejaagd.
Fractievoorzitter Bram Stoop: ,,De bewoners zijn niet de veroorzakers en moeten dus niet de dupe worden van betaald parkeren.”
Alle verwoede pogingen van bewoners om het tegen te houden en boze brieven aan het college en de gemeenteraad ten spijt: in de wijk Wippolder is met ingang van 1 februari van dit jaar betaald parkeren ingevoerd. De gemeente motiveert dit met: ‘Veel mensen parkeren hun auto in de Wippolder terwijl zij daar niet wonen of een bedrijf hebben. Hierdoor is de parkeerdruk in de Wippolder hoog. En dat leidt tot overlast. Door betaald parkeren in te voeren komt er meer parkeerruimte voor bewoners en bedrijven in de wijk’.
Dezelfde motivatie gebruikt de gemeente nu voor de Indische Buurt. Daar loopt nog een onderzoek naar de parkeerdruk, maar de bewoners daar vrezen al het ergste. ,,Wij zien hetzelfde gebeuren als in Wippolder. Daar worden we niet blij van, op z’n zachtst gezegd”, stelt bewoner Mart Bloem (79). De in de Indische Buurt geboren en getogen Bloem woont er met vrouw Lies (73) tot volle tevredenheid. ,,Maar betaald parkeren, nee. Het zijn vooral bewoners die hier parkeren. Regelmatig is er plek genoeg, maar het komt inderdaad voor dat alles vol staat. Maar dat komt ook door de honderden leerlingen van ROC Mondriaan aan de Brasserskade die hier hun auto parkeren. En door hun moet ik dan straks als bewoner gaan betalen voor een vergunning? Belachelijk
TU Delft: meer ruimte ten koste van parkeerplaatsen
Belangrijk onderdeel van het veranderende parkeerbeleid in de stad zijn de ‘ruimteproblemen’ van een ‘grote speler’: de TU Delft. Op de campus van de TU, ruwweg liggend tussen de Rotterdamseweg en de Schoemakerstraat, moeten duizenden mensen dagelijks hun voertuig stallen: onder meer professoren, medewerkers, bezoekers van de TU én studenten. Hoewel veel studenten op de fiets naar de campus komen, blijft er toch nog een aanzienlijk deel over dat wel met de auto komt.
Vanwege nieuwbouw en ook verplaatsing van een paar faculteiten, is de TU Delft naarstig op zoek naar meer ruimte. Eén van de mogelijkheden hiervoor is het opheffen van openbare parkeerplaatsen en de bouw van parkeergarages aan de randen van de campus. Doordat autoverkeer hiermee sterk wordt teruggedrongen, ontstaat een prettiger verblijfsklimaat en krijgen fietsers en voetgangers vrij baan.
Het gaat op de campus niet om slechts een paar plekken: de TU wil ruim 2500, merendeels openbare en gratis parkeerplaatsen ‘inlijven’. De parkeerterreinen bij Bouwkunde en de Aula blijven deels behouden. Andere worden opgeheven en gecompenseerd in de parkeergarage bij X (het sportcentrum) of de in parkeergarage langs de Rotterdamseweg.
Het ‘nieuwe parkeren’ in de Delftse parkeergarages
In een poging de auto’s uit het centrum te krijgen, probeert de gemeente bezoekers én bewoners te bewegen de parkeergarages op te zoeken. Door 1 euro voor het eerste uur parkeren op straat te rekenen, en 4,50 euro voor elk volgend uur. De gemeente wil hiermee bezoekers van winkels tegemoet komen, door kort parkeren zonder vergunning goedkoop te houden.
Bewoners krijgen dus het aanbod om hun auto niet meer op straat, maar in de garage te parkeren. Het tarief voor bewonersparkeren wordt daarvoor lager en gaat naar 300 euro per jaar voor de eerste auto en 500 euro per jaar voor de tweede en volgende auto.
De gemeente hoopt dat veel bewoners hiervan gebruikmaken. ‘Waarom doet de gemeente dit allemaal? In de binnenstad en in sommige omliggende wijken is het erg druk op straat. Autoverkeer en geparkeerde auto’s nemen veel van de schaarse ruimte in beslag. Dat beïnvloedt de leefbaarheid. Er blijft minder ruimte voor groen, spelen of verblijven over. De gemeente wil daarom meer auto’s in de parkeergarage en minder op straat. Dit geeft ruimte om de vrijgekomen ruimte aantrekkelijker in te richten. Hoe dat gebeurt, staat nog niet vast. Daarover gaat de gemeente in gesprek met bewoners’, aldus de parkeerplannen.
‘Veel bewoners ervaren helemaal geen parkeerdruk’
Eén van de partijen in de gemeenteraad die zeer kritisch staat tegenover het invoeren van betaald parkeren in de wijken, is Bram Stoop. De fractievoorzitter van ‘Hart voor Delft, dé stadspartij’ vindt dat de gemeente te makkelijk vaststelt dat er te hoge parkeerdruk is in een wijk en dat er daarom moet worden betaald.
Zeker in het geval van Wippolder, maar ook in andere wijken moet volgens Stoop scherp gekeken worden wie er parkeren. ,,De bewoners zijn niet de veroorzakers en moeten dus niet de dupe worden van betaald parkeren. Uit gemeentelijk onderzoek is gebleken dat de blijkbaar te drukke bezetting van de parkeerplaatsen vooral komt door niet-wijkbewoners”, meent Stoop.
Hij vroeg daarover ook opheldering aan het college in een brandbrief. ‘Hoe kun je als college zeggen dat je toch een parkeervergunning moet kopen bij de gemeente vanwege de overlast die wordt veroorzaakt door derden’. Stoop stelde ook, tevergeefs, voor om dan maar de bewoners een gratis parkeervergunning te geven. Dat haalde geen meerderheid in de raad. Stoop vindt dan ook dat ‘de coalitiepartijen vooral geld willen verdienen aan de automobilist en inwoners van de wijk laten betalen voor iets dat zij niet veroorzaakt hebben’.
Bron: AD Delft
Foto: Fred Leeflang
Laat een reactie achter