In de raadsvergadering werd het voorstel van het college besproken om met het Ondernemersfonds een convenant voor drie jaar af te sluiten. Sinds onze terechte kritische opmerkingen, al aangekondigd tijdens de Algemene Beschouwingen, verschenen ineens regelmatig advertenties over het Ondernemersfonds in de pers.

Stadsbelangen Delft is absoluut niet tegen het Ondernemersfonds. Wij zien daar zeker een meerwaarde in. Wij blijven wel van mening dat de magere respons die de evaluatie heeft opgeleverd, slechts 8% van de ondernemers hebben gereageerd, de in onze ogen overdreven conclusies niet rechtvaardigen.

De communicatie over dit fonds moet richting ondernemers aanmerkelijk worden verbeterd. Veel ondernemers weten niet eens dat zij verplicht meebetalen via de OZB aan dit fonds. Op de OZB aanslag stond hierover niets vermeld. Mede dankzij onze opmerkingen hierover wordt nu apart op de OZB aanslag vermeld, welk verplicht bedrag wordt geïnd ten behoeve van het Ondernemersfonds. Het wordt dus in ieder geval zichtbaar voor ondernemers.

Op initiatief van de VVD fractie en gesteund door de coalitiepartijen werd een motie in ingediend, die tot strekking had het college nu op te dragen een convenant voor 6 jaar te sluiten. Volgens deze motie heeft een Ondernemersfonds vijf jaar nodig om tot resultaten te komen. De motie ging echter voorbij aan het feit, dat het Ondernemersfonds al drie jaar opereert. Dus over twee jaar zouden de resultaten nadrukkelijker zichtbaar moeten zijn.

Een convenant van 6 jaar nu, vond onze fractie niet aanvaardbaar. Het ook doet geen recht aan het wel zeer magere evaluatierapport. Onverstandig en bovendien een actie waarmee de VVD, en de partijen die deze motie steunden, over het graf van zelfs de volgende raadsperiode meent te moeten regeren. Deze partijen vinden dus dat een respons van 8% voldoende is. Zou dat voor deze partijen bij elk onderzoek gelden?

Onze fractie was bereid het voorstel van het college te volgen, namelijk nu een convenant afsluiten voor 3 jaar. Maar wel onder de voorwaarde dat medio 2016 de gemeente zelf een evaluatie uitvoert onder de ondernemers en sportverenigingen. De uitkomst hiervan zou dan in 2016 ter bespreking moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is immers de gemeente, die de verplichte extra OZB int en ook beschikt over de namen van wie wordt geïnd. Daarnaast vinden wij dat in het nieuwe convenant extra aandacht moet worden besteed aan de communicatie van het Ondernemersfonds richting ondernemers en de ondernemers ook actief moeten worden geïnformeerd. Als je verplicht ergens aan meebetaald, hoor je ook actief geïnformeerd te worden.

Wij dienden een amendement in om het extra percentage van 8,22% met de helft te verlagen naar 4,11%. In een tijd waarin ondernemers het zwaar hebben, telt elke vorm van lastenverlichting. Het Ondernemersfonds zou hiervan geen nadeel ondervinden gezien de financiën waarover zij nu beschikken. Bovendien zou een verlaging van het percentage ook geen nadelige consequenties hebben voor de gemeente begroting. Zowel onze motie als amendement werden verworpen. Onze conclusie is, dat de VVD al lang niet meer de partij is, die opkomt voor de belangen van ondernemers. Zij vinden dat ondernemers dit allemaal gemakkelijk kunnen betalen. De VVD koos dus niet voor lastenverlaging voor ondernemers en dat is weer goed om te onthouden.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman