Precies 150 gram groente en 100 gram vlees: zorgcentrum Die Buytenweye gaat zwaar bezuinigen en duwt de bewoners ‘duurzaamheid’ door de strot.

Kleinere porties, bouillon in plaats van een rijk gevulde soep en geen apart verpakte toetjes meer. Woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft legt de hoeveelheid eten van haar inwoners stevig aan banden. Critici spreken schande van de verkapte bezuiniging op ouderen. ‘Ze beknibbelen op de kwaliteit van leven’.

Bezuinigt en gaat eten ouderen afwegen
Kleinere porties, bouillon in plaats van een rijk gevulde soep en geen apart verpakte toetjes meer. Woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft legt de hoeveelheid eten van haar inwoners stevig aan banden. Critici spreken schande van de verkapte bezuiniging op ouderen. ‘Ze beknibbelen op de kwaliteit van leven’.

‘Beste bewoner, hierbij informeren wij u over een aantal wijzigingen in de maaltijdverstrekking. In verband met de gestegen voedingskosten zal er moeten worden bezuinigd’. Bewoners van Die Buytenweye, waar onder meer mensen met dementie wonen, kregen op 29 december een brief waarin stond dat er dagelijks eten wordt verspild en dat er bezuinigd moet worden om binnen de begroting blijven.

Bouillonblokje
Waar de bewoners in 2022 nog elke dag een volwaardige soep kregen, zal dit nu vier dagen in de week warm water met een bouillonblokje worden. De portiegrootte van de maaltijden wordt bovendien precies afgewogen op 150 gram aardappelen, 150 gram groente en 80 á 100 gram vis of vlees. En er worden geen aparte toetjes-verpakkingen meer gekocht, maar opgeschept uit grote bakken.

Voor de vrijwilligers die in het tehuis werken verandert er ook het één en ander. Zij mogen het eten vanaf nu afwegen en krijgen instructies voor portiegroottes. Ook mogen ze alleen mee-eten als er genoeg over is na het eten van de bewoners.

Renate Evers van ouderenbond ANBO: “Eten is een heel belangrijk sociaal moment voor senioren in een wooncom­plex, door daar op te beknibbe­len doe je dat eigenlijk op de kwaliteit van leven.” 

De wijzigingen vallen niet goed, onder meer bij de ouderenbond ANBO. ,,Ik vind het om het mild te zeggen erg raar”, zegt woordvoerder Renate Evers, ,,Eten is een heel belangrijk sociaal moment voor senioren in een wooncomplex, door daar op te beknibbelen doe je dat eigenlijk op de kwaliteit van leven. Zelfs vanuit een duurzaamheidsperspectief vind ik het moeilijk goed te praten mensen in hun laatste jaren hiermee lastig te vallen door hun eten te gaan wegen.”

Politiek
Ook de politiek roert zich. Hart voor Delft, dat de brief als eerste publiekelijk deelde, diende schriftelijke vragen in bij het college van b en w.

Raadslid Silvia Grobben: ,,Natuurlijk moet er op van alles bezuinigd worden, maar dat kan je niet doen op eten van de senioren. Bewoners moeten om extra eten vragen als ze nog honger hebben door de kleinere porties.”

Dat vindt ze zorgelijk. ,,Je degradeert ouderen op deze manier gewoon tot bedelaars. Het is een andere generatie, die zich misschien te trots zal voelen om om extra eten te vragen en dus hongerig naar bed zal gaan.”

Andere partijen lijken voorzichtiger met een standpunt innemen. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Bert van der Woerd wil eerst weten waar de verantwoordelijkheid precies ligt. ,,Ik vraag me af of het college hier enige zeggenschap over heeft, volgens mij ligt dit probleem eerder bij het bestuur van Pieter van Foreest zelf (de koepel waaronder het verzorgingstehuis valt, red.). Als blijkt dat dit een gevolg is van bezuinigingen of slechte verdeling van middelen van de overheid verandert dat de situatie natuurlijk wel. Bezuinigen op eten ziet er hoe dan ook niet goed uit.”

Duurzaam
Woordvoerder Ilonka Ouwendijk van Pieter van Foreest stelt dat de aanpassingen niks met bezuinigingen te maken hebben. ,,Het is gewoon hartstikke zonde als er van alles moet worden weggegooid. Ik snap ook niet helemaal waarom het zo verwoord is in de brief naar de bewoners, daarvoor moeten we de hand in eigen boezem steken.”

Raadslid Sylvia Grobben: “Wel vreemd dat mevrouw Ouwendijk nu opeens zegt dat het niets met bezuinigingen te maken heeft, terwijl dat wel expliciet in de brief naar de bewoners staat. Daar komt nog bij dat, uit bezuinigingsoverwegingen, het zorgpersoneel en de vrijwilligers niet meer mogen mee eten. Dat is vreemd als je opeens stelt dat de maatregelen op basis van teveel verspilling zou zijn.”

Ouwendijk zegt dat het budget hetzelfde is als in voorgaande jaren. ,,De begroting van de voeding is zelfs mee geïndexeerd met de huidige prijzen, er ging gewoon veel retour naar de keuken, dus we proberen passend voor inwoners te koken.’’

Ernst Greweldinger, lid van de cliëntenraad, schrok van de brief. Zijn schoonmoeder woont al jaren met plezier in het tehuis. ,,We hadden twee weken geleden een goed gesprek met het tehuis over de logistiek van de maaltijden, wat niet altijd soepel verloopt. Dat ging meer over minder voedselverspilling en beter persoonsgebonden voedsel. De inhoud van de verstuurde brief strookt hier echter totaal niet mee.‘’

Bent u bewoner of familie van een bewoner en maakt u zich zorgen over omstandigheden in een woonzorgcentrum, dan wil ons raadslid Sylvia Grobben daar graag met u over praten.
Sylvia is bereikbaar via telefoonnummer 06 3871 5555 of mail naar sylviagrobben@hartvoordelft.nl.

Bron: AD Delft