Op bezoek bij verpleeghuis Stefanna

Na verontrustende berichten in het Algemeen Dagblad van vorige week zijn vanuit de fractie Stadsbelangen Delft Martien de Koning en Bram Stoop eens een kijkje gaan nemen bij Pieter van Foreest locatie verpleeghuis Stefanna. Er zou paniek zijn omdat het restaurant wegbezuinigd zal worden, zo stond in de krant.

Navraag leerde al snel dat het restaurant inderdaad niet meer de functie zal behouden aan het eind van 2018. Het is volgens Stefanna niet meer rendabel om voor de 5 mensen, die er nog gebruik van maken, de restaurant functie te behouden. Een logische redenering lijkt ons. Het restaurant blijft wel als ontmoetingsruime beschikbaar. Stefanna zou namelijk eerst helemaal dicht gaan maar na overleg heeft men er voor gekozen deze open te houden. Er wordt nu zwaardere zorg gegeven. Dit betreft mensen met o.a. dementie die er verblijven. Op dit moment verblijven er ongeveer 80 patiënten waarvan de jongste 61 jaar is.

Tijdens de rondleiding kregen we een kijkje in jawel de keuken. Op elke etage zijn 3 woonkamers met een eigen nieuw kookeiland. De mensen eten gezamenlijk en het eten wordt gekookt door het personeel waarbij de patiënten voor zover dat mogelijk is, mee helpen met het bereiden van de maaltijden, zoals aardappels schillen, groenten snijden enz. Kortom gezellig ontbijten en warme maaltijd in gezamenlijkheid is wat ons betreft prima. We zijn er van overtuigd dat veel ouderen die nog achter de geraniums zitten hier jaloers op zouden zijn. We hebben in ieder geval niets gemerkt van onvrede of iets van dien aard. Het heeft ons goed gedaan dat de cliënten die de hulp nodig hebben dit op een zeer professionele manier ook krijgen bij Stefanna.

Voor de 5 mensen die nu nog gebruik maken van het restaurant wordt in de loop van dit jaar een oplossing gezocht. Stadsbelangen Delft is er van overtuigd dat dit wel goed komt zodat Stefanna die zoals ook te zien is fors heeft verbouwd en de boel er spik en span uit ziet. Wij danken het management voor het feit dat we op de hoogte gebracht zijn hoe en wat er gebeurd bij Stefanna en wensen hen ook voor de toekomst veel succes toe. Het restaurant was op het tijdstip dat wij er waren dan wel gesloten maar Martien de Koning heeft de afspraak gemaakt dat hij op korte termijn een bakkie komt doen. Is iets wat overigens gewaardeerd wordt.

Terugkijkend zijn we natuurlijk blij dat Stafanna niet omgebouwd is tot Studentenwoningen waar in Delft al jaren de prioriteit ligt. Daarom goed om te zien dat onze Delftse ouderen die echt niet meer thuis kunnen wonen op deze manier hun oude dag mogen slijten, het is hen gegund.

Bram Stoop en Martien de Koning
Stadsbelangen Delft

5 reacties

  1. Misschien goed om dit verslag door te sturen naar mevrouw Gaal van OD, die in het AD over deze situatie ongenuanceerd van alles roept zonder dat zij weet waar het over gaat. Prima actie van fractie!

  2. Heb de reactie gelezen en ben het grotendeels met eens met het onderzoek.

    Maar er is toch we wat anders aan de hand. Ik zelf ben zo langzamerhand 87 jaar geworden en woon zowat bovenop Stefano.

    Gemiddeld leeftijd van de inwoners is 65 jaar en wonen in een verpleeghuis. Dat is bekend, maar die inwoners zijn wel eens moeilijk verplaatsbaar Dat is bekend maar wat niet naar boven komt is dat het restaurant groot en ruim is. Wat gebeurt daar nu als je wil gaan eten zit je in die ruimte en dat is totaal ongezellig Kan je je dat voorstellen? Daarom zijn de bezoekers alleen al ver te zoeken. Het eten als zodanig is gewoon goed Oplossing? Het restaurant openbaar maken in de wijk wonen veel ouderen IK wil mij daar best voor in zetten om dit te realiseren. Verzorging huis Monika laat tegenwoordig alle eters toe in welke leeftijd dan ook.

    Mijn woonadres is Roland Holstlaan 1041

  3. Is de angel door de feiten er uitgehaald maar blijft zo’n paniekbericht maar op de het AD staan, ergerlijk, slechte journalistiek ook, hoor zonder wederhoor

  4. Twee jaar na dato moeten we helaas vaststellen dat de journalist van het AD wel degelijk gelijk had. De 5 aanleunbewoners mogen geen gebruik meer maken van de voorzieningen van Stefanna en tot u toe is er geen enkel alternatief geboden. Ze worden volledig in de steek gelaten. Slechte journalistiek of een vooruitziende blik???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *