Filmhuis Lumen aan het Doelenplein is uit haar jasje gegroeid.

Filmhuis Lumen vraagt €650.000 van de gemeente Delft om een Nieuw Lumen in de spoorzone te bouwen. De totale stichtingskosten bedragen €5.350.000. Zonder dat bedrag komen ze er financieel niet uit. Met een gemeentebijdrage van 12% wordt dan wel een mooie publiekstrekker in de spoorzone gerealiseerd. De rest betalen ze zelf. Plus nog drie ton externe fondsen werving.

Langs de Westlandseweg Westvest is Nieuw Lumen bedacht in de onderste twee verdiepingen.

Maar het kost de gemeente ook virtueel €400.000 door een lagere grondopbrengst. Een Filmtheater brengt minder op dan kantoren op die gezichtsbepalende markante plek.

En de bank wil dat de gemeente een deel van het risico van de hypotheek van €1,2 miljoen garant gaat staan voor als het mis gaat. Daar is corona uiteraard een belangrijke verzieker in.

Filmhuis Lumen was altijd financieel volledig onafhankelijk van de gemeente. Er zijn ongeveer 100 vrijwilligers actief. De filmprogrammering valt onder filmkunst. De minder bekende producties. In tegenstelling tot Pathé in de Zuidpoort die 100% commercieel is en waar vooral de grote Hollywood producties en publiekstrekkers vertoond worden.

Het filmhuis bezoek bij Lumen is nogal , hoe zal ik het zeggen, vaak wat elitair. (Of denken dat ze dit zijn) Hoger opgeleiden heet dat dan. In Delft dus veel studenten en goed gesitueerde gepensioneerden. Maar dus niet echt uit de achterban van de Groep Stoelinga van de Stadspartij Delft.

Als de gemeente nu een belangrijke spil wordt in de financieringsbegroting van Nieuw Lumen stel ik voor dat er straks gestreefd wordt om veel meer dan nu, alle doelgroepen in Delft aan te trekken. Ook voor de zeer vele burgers met een zeer verschillende migratie achtergronden in Delft. Dat kan door typen films te vertonen die ook de gewone burgers aanspreken. Films over Delft bijvoorbeeld. Of gewoon thema’s als sport, politiek, popmuziek of filmklassiekers.

Bron Bioscoopmonitor 2019

Stip wethouder Bas Vollebregt vond dat ik me dan bemoeide met de inhoud en programmering. Dat doe ik niet. Dat is natuurlijk aan Nieuw Lumen. Filmkunst kan mensen aan het denken zetten en het zou een gemiste kans zijn als bepaalde groepen in de samenleving niet goed of geheel niet bereikt worden. Dat is een ambitie die ik wil toevoegen aan het moderne filmtheater .

Foyer van Nieuw Lumen met binnen café en een groot buitenterras dat een substanciële inkomstenbron moet worden.

Groep Stoelinga / Hart voor Delft / Stadspartij Delft 

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [167.00 B]