Politieke partijen in de Delftse raad zetten vraagtekens bij de forse kostenoverschrijding van een tijdelijk schoolgebouw in Delft. De bouw van een noodonderkomen voor de Nieuwe Maan en het Mercuriuscollege valt bijna een miljoen hoger uit. Ondanks vragen van politici, meldde wethouder Karin Schrederhof niet dat het prijskaartje veel hoger is. Ze begreep de vraag verkeerd, zei ze donderdag toen politici haar om opheldering vroegen. ,,Ik heb de zaken niet aan elkaar gekoppeld.”

Het was een misverstand dat ze de Delftse politiek niet eerder informeerde over de veel hogere kosten voor de bouw van noodlokalen in Delft-Zuid, verklaarde wethouder Karin Schrederhof donderdag in het stadhuis.

Moslimschool
De tijdelijke lokalen die worden geplaatst zijn in eerste instantie bedoeld voor Islamitische basisschool de Nieuwe Maan. De moslimschool trekt daar tijdelijk in tot het nieuw te bouwen onderkomen aan de J.J. Slauerhofflaan gereed is. Daarna trekt de nieuwe middelbare school het Mercuriuscollege in de gebouwen. Hart voor Delft-raadslid Bram Stoop vroeg de wethouder eind november nog of de kosten voor het plaatsen en herinrichten van een tijdelijk schoolgebouw zouden kunnen oplopen, maar kreeg toen nee te horen van Schrederhof.

Toch plofte een paar dagen later een tegenstrijdig verzoek van het stadsbestuur in zijn postvakje. ,,Of we toch versneld willen goedkeuren dat er 900.000 euro uit de algemene reserves wordt gehaald. Het lijkt wel de Surprise Show hier”, klinkt hij gefrustreerd. ,,Het is al de zoveelste keer dat er iets doorheen gedrukt lijkt te worden door het stadsbestuur. We krijgen niet eens de kans om er over te debatteren”, fulmineert Stoop. ,,Ze doen maar. Nog één of twee financiële tegenvallers en we staan weer onder toezicht van de provincie”, aldus de fractievoorzitter van Hart voor Delft.

Karrepad
,,U heeft mij een vraag gesteld in de context van het Karrepad”, verklaarde de wethouder het uitblijven van een antwoord aan Stoop. Schrederhof was in de veronderstelling dat Stoops vraag alleen betrekking had op de komst van het Mercuriuscollege. Dat er dingen niet goed waren gegaan in de aanbesteding- en vergunningsprocedure, gaf Schrederhof toe.

Signaal
Stoop diende donderdagavond samen met VVD’er Miranda Voogt een motie in om het stadsbestuur tot meer transparantie te dwingen. Het plan van de twee kreeg steun van alle aanwezige oppositiepartijen (CDA, SP, en Volt). Wegens ziekte konden de raadsleden van Onafhankelijk Delft niet aanwezig zijn in het stadhuis en dus niet voor de motie stemmen, zoals ze beoogd hadden. De oppositiepartijen hoopten met de motie wederom een signaal af te geven aan het stadsbestuur. Ze hebben het gevoel steeds verrast te worden door de besturende partijen, omdat informatie volgens hen herhaaldelijk niet op tijd of onvolledig wordt aangeleverd.

,,We gaan als het zo doorgaat weer richting de financiële afgrond”, licht Voogt toe waarom ze samen met Stoop de motie indiende. ,,We zijn steeds puzzelstukjes aan het leggen met de informatie die we krijgen. Uiteindelijk draait de Delftenaar voor de kosten op als het misgaat. We missen in het stadsbestuur echt een partij die staat voor financiële degelijkheid”, vindt Voogt. ,,Het gaat hier wel om een kostenoverschrijding van 50 procent.”

Ook SP’er Joost van der Sluis sprak zijn onvrede over de gang van zaken uit. ,,Dat de aanbesteding hoger uitvalt, kan gebeuren. Maar wat niet kan, is als raadsleden vragen of het hoger uitvalt, ze daar een verkeerd antwoord op krijgen van de wethouder.”

Feitenrelaas
Op steun van de coalitiepartijen (STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) konden de oppositiepartijen niet rekenen. Dat het proces wel beter had gekund, gaf studentenpartij STIP nog wel mee aan de wethouder. Maar de besturende partijen vonden de belofte van Schrederhof om op een rijtje te zetten hoe het misverstand had kunnen ontstaan voldoende. De wethouder komt dus nog met een feitenrelaas.

Dat de motie niet is gesteund door alle partijen in de raad, verbaast CDA’er Frank Visser. ,,Je kunt toch niet tegen transparant en tijdig informeren zijn? Het gaat hier om de informatiepositie van de gemeenteraad als hoogste orgaan in het stadsbestuur.”

Bron: AD Delft