Ook dit jaar is er weer de OWee in Delft geweest. Deze week is bedoeld om de nieuwe studenten in Delft kennis te laten maken met onze prachtige stad. In het verleden was er regelmatig overlast ondanks dat er allerlei afspraken waren gemaakt met (studenten)organisaties. Dit jaar is het tot nu toe rustiger verlopen.

Want ook dit jaar is alles uit de kast getrokken om afspraken te maken met de organisatie van de OWee en verenigingen en bijna dagelijks zagen we de burgemeester in de media om aan te geven hoe goed alles verloopt. Er was dagelijks een overleg tussen de OWee organisatie, politie, studentenorganisaties, externe partners en ook de gemeente Delft. Omdat dit blijkbaar nodig is.

Wat ons opvalt is de rol van de gemeente Delft bij de OWee. Deze is intensief, maar het roept vragen op ten opzichte van andere evenementen met een vergunning van de gemeente.

Hart voor Delft heeft de jaarlijkse viering van Oud en Nieuw op het oog waar ook een evenementenvergunning voor aangevraagd moet worden. Gaat het fout tijdens de Oud en Nieuw viering met een vreugdevuur dan krijg je geen vergunning meer voor een volgend vreugdevuur. Dat is de keiharde regel die men stelt. Dit terwijl je als organisatie (vrijwilligers) nog zo je best kan doen maar omdat er geen garantie is dat het goed gaat zoals in het draaiboek staat. Is er niks meer mogelijk? Op dit moment is er nog maar één wijk in Delft waar nog een vreugdevuur mag, namelijk in de wijk Tanthof.

We weten dat er in het verleden regelmatig ernstige overlast is geweest bij de OWee, maar nu gebeurt het omgekeerde. De gemeente zegt hier niet, je krijgt geen vergunning meer, maar we gaan kijken in samenspraak met de organisatie hoe we het zonder incidenten beter kunnen gaan doen met elkaar. Hart voor Delft noemt dit participatie maar dan een wederzijdse participatie en dat is mooi! De gemeente zet zich extra in om de OWee toch vooral maar goed te laten verlopen.

De fractie van Hart voor Delft ziet deze houding vanuit de gemeente dan ook graag bij de vrijwilligers die Oud en Nieuw organiseren in de wijken. Niet bij het ene evenement zeggen ‘we gaan kijken hoe we de overlast kunnen voorkomen of verminderen’ en bij de ander zeggen ‘u krijgt geen vergunning meer’. Dat is meten met twee maten.

Elk jaar krijgen we een lijst met kosten die gemaakt zijn met Oud en Nieuw. Ook krijgen we te zien hoeveel schade er is geweest.  Dit is voor Hart voor Delft de reden geweest om schriftelijke vragen te stellen over de kosten die de gemeente maakt voor de OWee en hoe het zit met vergunningen. Zie link: https://hartvoordelft.nl/?p=23658

Het is natuurlijk fijn dat de gemeente mee participeert maar wat zijn de  kosten die de gemeente Delft maakt bij de OWee? Daarbij denken wij aan de inzet van politie en boa’s en het dagelijks reinigen van de straten in de binnenstad en in bepaalde wijken. Ook willen wij weten of de organisatie van de Owee ook gewoon marktconforme huur betaalt voor het gebruik van de openbare ruimte, boten die in de grachten liggen etc.

Ook zijn er bierfietsen geweest die door de stad reden waar de studenten bier zaten te drinken terwijl er normaal gesproken een verbod is om alcohol te drinken in de openbare ruimte. Is hier ontheffing voor gegeven of is dit ook meten met twee maten? De OWee is voor Delftse begrippen een groot meerdaags evenement waar veel voorbereiding in gaat zitten en waar een vergunning uit komt die ons nogal complex lijkt. Kortom we vragen openheid van zaken over hoe een en ander geregeld is. Dit willen wij om te voor voorkomen dat de OWee verandert in een O Jee week met betrekking tot kosten, vergunningen en het voorkomen van meten met twee maten voor studenten en Delftse burgers.

Lisette de Jong Swemer
Hart voor Delft