Vandaag werd ik geciteerd in een artikel van de Haagsche Courant editie Delft. Stadsbelangen Delft ergert zich al jaren aan het gedrag van studenten.Vooral de voorkeursbehandelingen die studenten in onze stad krijgen bij sommige zaken.

Het is zeker niet zo dat Stadsbelangen Delft tegen studenten in Delft is. Delft en studenten horen al decennia lang bij elkaar. De fractievoorzitter van STIP Dorris Derksen zegt dat Stip er niet is om alleen de belangen te behartigen van studenten. Dat klinkt natuurlijk gek en klopt ook niet. Deze partij bestaat alleen uit tijdelijk studerende en wonende studenten in Delft. Studenten die dus komen studeren en dan ook nog belangrijke beslissingen nemen over onze stad. Regelmatig is er een wisseling van de wacht waarna de raadsleden/studenten in het niets verdwijnen. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was het helemaal een vreemde situatie. Toen de verkiezingen voorbij waren, was ook direct de lijsttrekker vertrokken. STIP ging vervolgens als collegepartij weer over tot de orde van de dag als volgzame coalitiepartij van andere collegepartijen.

Natuurlijk brengen studenten gelukkig leven in de stad, maar er zijn ook grenzen. Zeker als het gaat om het alcohol ontmoedigingsbeleid voor jongeren. Studenten sociëteiten mogen tot vroeg in de morgen open zijn. Op zaterdag- en zondagochtend is het dan ook goed te zien als deze sociëteiten uitgaan en studenten lallend door de binnenstad lopen. Dit gebeurt overigens ook op doordeweekse dagen. Afgelopen jaren hebben diverse zaken plaatsgevonden, waar drank de oorzaak van was en wat vervolgens als incident werd afgedaan. En normale horecaondernemer, die een klant blijft schenken als hij dronken is, krijgt een vette boete. Maar dat geldt niet voor studentensociëteiten.

De bewoners in de binnenstad zijn het inmiddels zat. Het gedoe rond de bouwplannen bij LAGA is al vier jaar aan de gang zonder bevredigend resultaat. De voorzitter van de studentenvakbond roept vervolgens dat we niet moeten overdrijven. Studenten hebben tenslotte een grote meerwaarde voor de stad. Dat klopt, maar ik vind dat regelgeving ook voor studenten geldt. Gelijke monniken, gelijke kappen dus.

De verkamering in de binnenstad is wel degelijk een belangrijk punt. Ook als het gaat om brandonveiligheid in studentenhuizen. Een normale verhuurder wordt stevig aangepakt, maar studenten kennelijk niet. Studenten die mee willen denken over onze stad is prima, maar om als tijdelijke bewoners onze stad op te zadelen met besluiten, vind ik discutabel. Zoals de bewoners ook in het artikel zeggen, werkt de passieve houding van het stadbestuur door hun knuffelpartij met STIP hieraan mee. Het lijkt erop dat zaken met de mantel der liefde worden bedekt.

Stadsbelangen Delft heeft hierover al vaker aan de bel getrokken. Zijn studenten een meerwaarde voor de stad. Zeker, maar politiek gezien zou Stip gewoon een adviesorgaan richting gemeente moeten zijn. Niets meer en niets minder.

Bram Stoop
(een geboren en getogen Delftenaar)
Zie ook onderstaande links.

http://district8.net/18-september-drie-studenten-onwel-tijdens-overdacht-bestuur-societeit-phoenix-delft.html
http://www.stadsbelangendelft.nl/?p=7424#more-7424
http://www.stadsbelangendelft.nl/?p=7382#more-7382