Telegraaf Haalanden van 5 november 2020

DELFT De komst van de langlopende musical Willem van Oranje naar Delft is nog geen uitgemaakte zaak, nu een deel van de gemeenteraad twijfelt over de haalbaarheid in deze coronatijd.

Het is de bedoeling dat de prinsenstad in totaal 1 miljoen euro gaat steken in de megavoorstelling van producenten Rick Engelkes en Pierre Karsten.

Het locatietheater met 1350 stoelen komt bij de TU Campus en moet minimaal vijf jaar blijven staan. De toekomstige voorstelling over het roerige leven van de Vader des Vaderlands wordt nu al vergeleken met ’kaskraker’ Soldaat van Oranje.

Het college heeft de raad gevraagd in eerste instantie 630.000 euro toe te zeggen voor het bouwrijp maken van het terrein. Maar dat gaat de fractie Hart voor Delft veel te snel. „Het is een onnodig risico in een tijd waarin we niet eens de begroting 2021 sluitend krijgen”, zegt raadslid Jan Peter de Wit. „Er zijn wel belangrijkere culturele zaken, die eerder aan de beurt komen. Zoals theater De Veste die zwaar in het rood verkeert.”

De partij vraagt tijdens de eerstvolgende raadsvergadering om het besluit een half jaar uit te stellen. Ook wil De Wit opheldering over de bouwwerkzaamheden aan de Heertjeslaan/Thijsseweg die al begonnen zouden zijn. Waterfront Entertainment, die achter de musical zit, liet woensdag weten door te gaan met de productie en de bouw van het theater. „De eerste palen zitten in de grond.”