In de gemeenteraadsvergadering op donderdag 13 juni heeft de gemeenteraad geen besluit genomen over het voorstel Toekomst Theater de Veste. Op verzoek van Groen Links wethouder van Vliet is het voorliggende voorstel ingetrokken.
In het ingetrokken voorstel sprak het college de voorkeur uit om Theater de Veste volledig te herbouwen op een toekomstige plek in of in de buurt van de binnenstad van Delft. Het nieuwe theater zou een grote zaal krijgen met 800 plaatsen en een multifunctionele zaal met vlakke vloer voor de kleinere voorstellingen.
Eén ding wil ik voorop wil stellen. Hart voor Delft vindt een theater belangrijk. Theater de Veste blijkt niet meer te voldoen aan de eisen die anno 2024 gesteld worden en wat nu? Want 85 miljoen, wat de eventuele nieuwbouw kost (raming 2024), is zeker voor Delft ook veel geld. En dat is er simpelweg ook niet. Zoals onze fractievoorzitter ook diverse keren aangegeven heeft ‘wat er niet is, is er niet’.
De vraag wel of geen theater is op zich niet zo belangrijk, want wie wil nu geen theater. Maar het gaat meer om de vraag is het haalbaar in financiële zin en hoe moet dat dan? Hart voor Delft had de motie gefaseerd toekomst planning voor eventuele nieuwbouw theater de Veste daarom ook mede ingediend. Deze motie is nu niet besproken omdat het voorstel is ingetrokken, waar we overigens blij mee zijn.
We vinden het beter als het theater het komende jaar zelf gaat verkennen waar ze externe geldbronnen kunnen aanboren. Op dit moment überhaupt al nadenken over een nieuwbouw van 85 miljoen euro is van de zotte wat ons betreft. Vorige week hebben we toelichting gekregen op de kadernota. Hieruit bleek ook dat Delft weinig tot geen financiële middelen heeft en zich dus geen financiële risico’s kan veroorloven. Dat betekent dus dat wij als gemeente het probleem van 85 miljoen euro zeker niet op kunnen lossen. Het zijn keuzes die gemaakt moeten worden. De afgelopen tijd zijn er ‘financiële’ keuzes gemaakt, waar wij het niet mee eens zijn.
Zo is er In Delft grote behoefte aan een buitenzwembad. In de Delftse hout is elk jaar de blauwalg een groot drama. Er staat nog een totaal overbodige brug over de Schie van 27 miljoen in de planning. De trambaan naar de campus is een groot drama ook in financiële zin. Een fietspad dat miljoenen kost, wat men aan wil leggen. Het Rietveld theater wat net zo’n geldverslindend project dreigt te worden als jongerencentrum de Eland in de jaren 90. Kortom wanneer zijn de Delftse burgers eens echt aan de beurt? Dit kan je ook niet uitleggen aan de Delftse inwoners en de sportverenigingen, waarbij het water na aan de lippen staat.
In de politiek van Delft kun je nu echt het politieke spel zien wat gespeeld wordt door de linkse partijen die al jaren de scepter zwaaien over onze stad. Wethouder van Vliet die, net als bij het parkeerbeleid, nog eens na gaat denken met zijn torenhoge, peperdure ambities en dromen om daarna telkens weer een gedeelte binnen te halen.
Het voorstel over het theater is nu ingetrokken en komt wellicht weer terug. Hart voor Delft vindt dat we zo’n grote investering simpelweg niet kunnen maken naar de Delftse inwoners.
In 2026 wordt er landelijk 3 miljard minder aan gemeenten uitgekeerd wat voor Delft inhoudt dat we 20 miljoen minder vanuit het Rijk gaan ontvangen. Kortom wat Hart voor Delft betreft even pas op de plaats en stap voor stap kijken naar mogelijkheden. Want nu aan ons vragen om akkoord te gaan dat, als er in 2028 geld op de bank staat, dit dan uitsluitend aan de nieuwbouw van het theater besteed gaat worden, dat is voor ons zeker een brug te ver.
Lisette de Jongh Swemer
Hart voor Delft
Laat een reactie achter