Hart voor Delft is afgelopen jaar gestart met het item ´THUIS BIJ.´
Wij gaan dan een gesprek aan met bewoners om te horen wat er speelt in hun wijk. De dingen die besproken worden kunnen natuurlijk positieve dingen zijn, maar ook negatieve.

Belangrijk voor Hart voor Delft is dat we van de bewoners van de stad horen wat er wel of niet goed gaat in hun wijk.

Donderdag 24 februari zaten Coby de Koning en Aisha Sriram aan de eettafel bij dhr. Rust.
Dhr. Rust passeerde de revue toen hij met een ingezonden brief over het onderzoek naar het slavernijverleden van Delft in de Delft op Zondag stond op 28 november 2021.
Voor de brief klik hier: https://www.delftopzondag.nl/reader/22824/40337/

De aanleiding van zijn ingezonden brief was een artikel in AD Delft van 4 oktober 2021:

Dhr. Rust heeft warme banden met Kenia, heeft daar vrienden en bezoekt het land regelmatig en ondersteunt hen waar nodig. Armoede is van alledag en moderne slavernij is iets wat de Kenianen vaak meemaken. Ook begeleid hij buitenlandse studenten bij hun studie in Nederland en bood statushouders onderdak aan in zijn woning.

In zijn ingezonden brief nodigde hij de raadsleden van ChristenUnie, D66 en GroenLinks van harte uit om een keer met hem af te reizen naar Kenia om te beleven hoe de gewone mens daar moet rondkomen. “Wellicht dat ze dan andere gedachten krijgen over het onderzoeken en bekendmaken van slavernij in het heden en niet zozeer het verleden.”, aldus dhr. Rust.

Van dat onderzoek naar het slavernijverleden zal het overigens niet komen. Kosten bedragen 200.000 euro en dat is iets wat Delft nu niet kan missen. Ons raadslid Jan Peter de Wit noemde het onderzoek symboolpolitiek, terwijl er ondertussen onderbetaling en uitbuiting plaatsvindt in onder andere de kassen. Dat is dan iets wat Hart voor Delft liever aanpakt.

Toeval wil dat Aisha Sriram dhr. Rust tegenkwam bij Abtswoude Bloeit en in gesprek raakte. Het ging al gauw over dit onderzoek wat leidde tot een ‘Thuis bij’.

D66 commissielid Melanie Oderwald heeft nog wel gereageerd op de ingezonden brief van dhr. Rust, maar helaas was het eenrichtingsverkeer. Van standpunt zou ze niet veranderen. Op een uitnodiging van dhr. Rust om het dialoog aan te gaan is ze niet ingegaan. Dat is iets wat hij betreurt.

De grote vraag is wat ChristenUnie, D66 en GroenLinks willen bereiken met het onderzoek en wat we in het hier en nu aan gaan hebben behalve het krijgen van inzicht. Op korte termijn worden alleen deze politieke partijen er beter van door de prestige die dit hen oplevert en degenen die de 200.000 euro krijgen uitbetaald. Dhr. Rust noemde het zelfbevrediging en dat vinden wij nou ook een goede manier om dit te benoemen.

Aïsha Sriram.