De huisartsensituatie in Delft is zorgwekkend en de recente antwoorden op onze schriftelijke vragen, samen met het CDA, bevestigen dit. Meer dan 13.000 Delftenaren hebben geen huisarts in onze stad en dit aantal is met 3.000 gegroeid sinds vorig jaar. Met al de nieuwbouwprojecten groeit onze stad snel en deze groei zal alleen maar doorgaan.

Volgens de prognoses hebben we nu al 6,8 FTE aan extra huisartsen nodig. Tegen 2030 loopt dit op naar 10,7 FTE en zelfs 13,9 FTE in 2040. Dit is een serieus probleem, vooral voor wijken zoals Buitenhof en Wippolder.

Er zijn al lange wachtlijsten en meerdere huisartsen hebben een patiëntenstop ingevoerd. En slechts 12 van de 27 praktijken nemen nog nieuwe patiënten aan. Dit kan snel veranderen als een huisarts ziek wordt of vertrekt. Het is niet ondenkbaar dat meer praktijken dan een stop zullen invoeren. Bovendien hebben we verzekerden op een wachtlijst staan die bemiddeld moeten worden voor een nieuwe huisarts. Dit was 10 jaar geleden ondenkbaar.

De gemeente en lokale zorgpartners zoals DSW en Zorgorganisatie Eerste Lijn proberen wel een aantrekkelijk vestigingsklimaat te creëren, bijvoorbeeld met een startersregeling voor nieuwe huisartsen. Maar is dit genoeg? Wij denken van niet.

Wij blijven vechten voor een betere zorginfrastructuur in Delft. Het gaat een keer mis als we nu niet handelen. Studenten, Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers, en natuurlijk onze vaste inwoners verdienen toegankelijke en kwalitatieve eerstelijnszorg.

Het is tijd voor concrete acties, niet alleen voor beloftes. We moeten dit oplossen voordat het echt te laat is.

Het tekort aan huisartsen heeft ook de aandacht van de media getrokken. Zowel het AD als ‘Delft op Zondag’ hebben dit deze week op de voorpagina gebracht. Dit benadrukt de urgentie van het probleem. Daarnaast heb ik verleden jaar, 29 juni 2023, een motie ingediend, ‘Gezondheidszorg in gevaar’ die is aangenomen, waarin wordt opgeroepen tot actie. Zie onderstaand.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Ook hebben wij hierover schriftelijke vragen gesteld op 28 februrau 2024. Deze werden door het college op 23 april 2023 beantwoord. Zie onderstaand.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op 16 mei a.s. zal ik vragen waar de beloofde update blijft. We laten dit niet los, want de gezondheid van onze stad staat op het spel.

Sylvia Grobben
Hart voor Delft