DelftopZondag: Stoelinga, Grobben en De Wit samen verder

Delft op Zondag zo 10 mei 2020, door Cheyenne Toetenel

DELFT – Dat Martin Stoelinga zich heeft teruggetrokken uit Onafhankelijk Delft, zal voor velen bekend zijn. Samen met Jan Peter de Wit en Sylvia Grobben vervolgt hij zijn politieke loopbaan als Groep Stoelinga, met de ondertitel ‘Hart voor Delft’.

“Vanwege de opeenvolgende gebeurtenissen van de afgelopen tijd, heb ik besloten om samen met Jan Peter de Wit en Sylvia Grobben met onmiddellijke ingang de fractie Onafhankelijk Delft te verlaten. Ik zal vooralsnog als zelfstandig raadslid met de leden Sylvia Grobben en Jan Peter de Wit verder gaan, voorlopig onder de naam Groep Stoelinga”, aldus Stoelinga. Door de afsplitsing houdt Onafhankelijk Delft met de raadsleden Jolanda Gaal en Liedewei Timmermans twee zetels over in de raad.

Spijtig
Stoelinga laat weten het spijtig te vinden dat het zo is verlopen. “Jolanda Gaal was toch echt wel mijn maatje, dus de gebeurtenissen komen hard bij mij aan. Dat zij zich na al die tijd vorige maand alsnog afzette tegen de fusie is er pas echt een breuk binnen Onafhankelijk Delft ontstaan. Dit is een diepe deuk in mijn politieke loopbaan, maar het is zoals het is. In ieder geval vind ik dat de dames geen slim besluit hebben genomen.” Wat Stoelinga ook erg dwarszit, is dat hij de naam Onafhankelijk Delft nu kwijt is. “Het voelt alsof deze naam is gekaapt, terwijl ik daar persoonlijk zo aan verbonden ben.”

Fusie
Met de afsplitsing wil Groep Stoelinga de geplande fusie met Stadsbelangen Delft weer oppakken. “Het lange en zorgvuldige fusietraject, die Theodor van der Lans in opdracht van Onafhankelijk Delft en Aad Meuleman namens Stadsbelangen Delft hebben doorlopen wordt nu weer opgepakt. Zij gaan verder waar zij gebleven zijn en zetten zich in voor de vorming van één grote stadspartij, zoals het vanaf het begin bedoeld was.

Die fusie is mijn droom heb ik meermaals al laten weten, dus ik ben hier erg gelukkig mee. Natuurlijk had ik het liever anders gezien en is dit niet de ideale situatie, maar ik ben blij dat alles toch doorgaat.

Wij gaan verder met de lijn die we al eerder hebben ingezet.” Stoelinga hoopt met de grote stadspartij echt wat te kunnen gaan betekenen voor Delft. “Want dat constante linkse bestuur is funest voor de stad.” Het programma van beide partijen zal na de fusie vrijwel hetzelfde blijven volgens Stoelinga. “Natuurlijk moeten beide partijen hier en daar wat water bij de wijn doen, maar onze kernpunten zijn hetzelfde.

Zowel de kiezers van Onafhankelijk Delft als Stadsbelangen Delft moeten zich dus goed kunnen vinden in het programma dat wij gezamenlijk zullen opstellen.”

Cheyenne Toetenel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.