De Buitenhof is een typische uitbreidingswijk uit de jaren ’60 en’70. De wijk heeft veel galerijflats. Maar is daarnaast ook een zeer groen en ruim opgezet.

De Buitenhof bestaat uit 10 buurten. Tussen de buurten liggen groenstroken en waterpartijen die de buurten van elkaar scheiden. Hierdoor vormen de buurten een soort ‘groene kamers’. De waterpartijen komen in het westelijke deel van de wijk bij elkaar in het park Buitenhof.

Bebouwing
Het noordelijk deel van de Buitenhof heeft veel flats en portieketagewoningen. In de zuidelijke buurten van de Buitenhof vindt je vooral eengezinswoningen.

Voorzieningen
Kenmerkend voor de Buitenhof is de diversiteit van de buurten en dat het Reinier de Graaf Gasthuis een prominente plek in de wijk inneemt.

Aan de Buitenhofdreef ligt wijkcentrum Buitenhuis. Aan de Mozartlaan ligt jongerencentrum The Culture. Ook heeft de Buitenhof een moskee, een sporthal en een aantal scholen. Aan de westelijke rand sluit de wijk aan bij het Buitenhofpark en het Kerkpoldergebied. Met vele voorzieningen voor sport en recreatie.

De Buitenhof is een grote wijk die loopt van de bewoners aan de Reinier de Graafweg en Molenbuurt tot aan de Kruithuisweg en helemaal langs de Beatrixlaan.  Een wijk waar nu en komende jaren een druk bouwprogramma uitgevoerd gaat worden. Verdichting van woningbouw in de Pijperring op het groen aan de Buitenhofdreef, Bethelpark aan de Reinier de Graafweg, de Mozartlaan op het oude Delfia terrein en op de sportvelden van de huidige Grotiusschool.

Het Revalidatiecentrum gaat verhuizen en de Maurice Maeterlinckschool gaat mee.                          Daarbij wordt er aan de westzijde van de Beatrixlaan de warmtepijpleidingen, vanuit Rotterdam naar Den Haag en terug aangelegd.

Het winkelcentrum aan de Griegstraat is omgebouwd tot één grote supermarkt. De kleine ondernemers zijn daar weggestuurd. Hoezo laat de gemeente Delft zich hier zien dat zij oog heeft voor de kleine ondernemer? Hart voor Delft betwijfeld dit ten zeerste.

Ook het winkelcentrum Buitenhof aan de Vrijheidslaan heeft het niet altijd even makkelijk. Veel kleine ondernemers zijn daar al weggegaan en de vraag is hoe dit zich verder ontwikkeld.

Wonen
Ook in deze wijk zijn er helaas onvoldoende zelfstandige en betaalbare woningen voor senioren- en jonge starters. Gaat dat met de aangekondigde nieuwbouw veranderen? Hart voor Delft is bang van niet. Midden en hogere inkomens krijgen tot nu toe voorrang in Delft. Hart voor Delft gaat zich inspannen de doorstroming op gang te brengen.

Wij gaan er voor pleiten dat u als Delftenaar voorrang krijgt op de woningmarkt in Delft en niet meer de concurrentie hoeft aan te gaan met bewoners van gemeenten in de regio.

Ook de tuinvereniging aan de rand van de wijk is door de korte contracten niet zeker is dat deze tuinen daar kunnen blijven. Hart voor Delft wil dat de buurthuizen door de bewoners zelf bestuurd kunnen worden en een zwembad dat geopend is op tijden dat de inwoners vrij zijn.

Bedrijfjes in de plint van de flatgebouwen, waardoor er meer levendigheid in de wijk komt.

Rode Dorp

Het Rode Dorp is een van de 11 buurten in de wijk de Buitenhof. Het is, net zoals de meeste buurten in Buitenhof, een dichtbevolkte buurt met veel diverse culturen die met elkaar een weg moeten vinden in Delft. Het is een naoorlogse wijk gebouwd, dichtbebouwd en veel hoogbouw.

De buurt heeft zijn naam te danken aan de rode baksteentjes van de flats of de socialistische gezindheid van de bewoners, misschien wel een combinatie van beide. Pas in 1993 is de naam het Rode Dorp officieel vastgesteld.

Het Rode Dorp is een gezinsbuurt in de Buitenhof met veel hoogbouw. Er wonen relatief veel ouderen, jonge mensen trekken weg. De woningvoorraad sluit niet goed aan bij de vraag. Het is moeilijk als starter/jongere een woning te krijgen. Er is in de hele stad een te kort aan middeldure woningen en er zijn veel te weinig seniorenwoningen. Hierdoor komt de doorstroming niet op gang.

Mozartflat en de Reinier de Graafweg
Met name willen we deze straten noemen omdat ze iets gemeenschappelijks hebben. Sinds de aansluiting van de Reinier de Graafweg aan de rijksweg A4, hebben deze straten enorm veel overlast van verkeer. Van de toename van snelheden op de Mozartlaan, tot de aantallen en trillingen van het zware verkeer op de Reinier de Graafweg.

De aansluiting van de Reinier de Graafweg aan de rijksweg A4 is niet al te netjes gegaan, in de zin van participatie en inspraak door de bewoners. Het stadsbestuur heeft nagenoeg geen overleg gehad met de betrokkenen en dit heeft geleid tot een procedure die uiteindelijk bij de Raad van State werd beslecht. Hart voor Delft vindt dat je, als gemeente, op deze manier niet met je inwoners mag omgaan.

De Juniusbuurt
Deze buurt is in voorbereiding voor een grootschalige transformatie. Het Delflandcollege is inmiddels gesloopt en de voorzieningen van de overkant, waaronder het Revalidatiecentrum komt naar de buurt. Overige ruimte wordt wellicht bestemd voor nieuw te bouwen scholen. Hart voor Delft vindt het zeer van belang dat de gemeente goed in overleg gaat met de buurtbewoners over de toekomstige plannen.

Senioren
Senioren willen best verhuizen, zij zitten vaak alleen of met z’n tweeën in een eengezinswoning graag willen doorstromen naar een levensloopbestendige woning (gelijkvloers), waardoor er betaalbare woningen voor Delftse gezinnen vrij komen of voor de jonge starters in het Rode Dorp.

Onderhoud aan stoepen en straten dient verbeterd te worden.  Renovatie is hoognodig aan de woningen in het Rode Dorp, de naoorlogse woningen vertonen veel mankementen. De prestatieafspraken van de wooncorporaties dienen goed in de gaten gehouden worden wanneer een project aan de beurt is. Hart voor Delft blijft zich inspannen verouderde woningen eerder aan de beurt te laten komen voor renovatie.

Inspraak
Zoals in heel Delft is er een gemeenschappelijke factor: Het gebrek aan participatie, ofwel inspraak vanuit het stadsbestuur. Er worden veel besluiten genomen die best veel invloed hebben op het dagelijkse leven van bewoners. Ook in het Buitenhof blijkt, uit onderzoek, dat de bewoners niet het gevoel hebben te worden gehoord door de gemeente. Het stadsbestuur communiceert alleen naar de bewoners toe en lijkt maar moeilijk te kunnen luisteren. Dit moet veranderen, Hart voor Delft maakt zich al tijden sterk voor inspraak en beginspraak door en voor Delftenaren.

Veiligheid en overlast jongeren
Veel bewoners voelen zich niet veilig in de wijk. Dit is een belangrijk punt, want de gemeente is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de zorg voor veiligheid. Een wijkgerichte, of zelfs buurtgerichte aanpak op dit punt is dus zeer van belang.

Meer blauw op straat moet zorgen voor een veilig gevoel. De gemeente doet haar best de overlast van groepen jongeren aan te pakken door samen te werken met jongerenwerkers. De Rode Fenix, in eerste aanleg een organisatie van vrijwilligers uit het Rode Dorp maar inmiddels ontplooit deze organisatie activiteiten voor jong en oud in de hele wijk Buitenhof.

Kortom, er is nog genoeg te doen in de Buitenhof. Wij gaan graag aan de slag voor u, want:

Het is tijd voor verandering, het is tijd voor Hart voor Delft.

Heeft u nog vragen, of wilt u met ons in gesprek, neem dan gerust contact met ons op via fractie@hartvoordelft.nl of bel de Hart voor Delft Hotline op 0647661551 (werkdagen tussen 10.00-16.00 uur).