Dankzij de VVD scheuren de tweetakt bezorgscooters nog 2,5 jaar door de Binnenstad

Oude Langendijk. Fietsen moeten van de stoep vanwege corona maar de Bezorgbrommers niet. Eeen idee van de VVD was om de bezorgscooters nummers te geven voor een adequate handhaving. Uiteraard niks van terecht gekomen.

Ik krijg geregeld de vraag waarom er nog steeds die stinkende scheurende herrie makende fossiele tweetakt bezorgscooters zijn toegestaan in onze autovrije binnenstad?

Door de corona maatregelen wordt er exponentieel meer gebruik van het thuisbezorgen van niet alleen pizza’s, kebab en sushi maar ook andere restaurants zijn dit gaan doen om te overleven. Gevolg een sterke toename van scheurende bezorgscooters de hele avond door. Met alle overlast voor voetgangers en bewoners van dien.

Fossiele brandstof brommers zijn feitelijk verboden in de autovrije binnenstad. Behalve de doorgaande route Binnenwatersloot, Peperstraat, Oude- en Nieuwe Langendijk. Dat is dan ook een racebaan voor bezorgscooters geworden.

Maar het grote probleem zit ook in de ontheffingen die ondernemers hebben gehad. De voormalig VVD wethouder gaf vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog even snel een periode van 5 jaar af voor bestaande ontheffingen (25 bedrijven). Niet aanpakken maar gedogen. Zogenaamd omdat de ondernemers aan lease contracten vast zaten… Dan leasen ze maar elektrische.

Dat betekend dat pas 4 januari 2023 deze bedrijven met fossiele scooters door de binnenstad mogen blijven scheuren dankzij de VVD. En dat zullen we nu goed weten.

Ook bezorgscooter rijders die geen ontheffing hebben weten precies waar de kentekencamera’s staan en scheuren via steegjes en straatjes kris-kras door de autovrije binnenstad. Dit hele beleid faalt.

De ergernis over deze fijnstof bommen groeit snel. Stomme is dat vlak voor de verkiezingen de VVD wethouder nog rond kreeg om ‘De Rode Loper’ dwars door de binnenstad in een wandel- en fietsroute te transformeren.

Dat plan heeft opvolgend D66 wethouder Huijsmans tot nu toe ‘on hold’ gezet. Maar ook in haar grote Mobiliteitsplan Delft kunnen de fossiele Scheurbrommers gewoon hun gang blijven gaan tot 2023.

Wat mij betreft moet er maar een nieuw ‘corona’ besluit genomen worden over ontheffingen voor bezorgscooters. Die moeten zo snel mogelijk elektrisch worden. Eind dit jaar moet het afgelopen zijn. Drie jaar is voldoende om over te schakelen op elektrische bezorg scooters en fietsen. De nette bedrijven hebben dat al lang gedaan. Alleen de rotte appels juist niet.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / JP

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *