D66 Delft klem gezet

Een bijzondere raadsvergadering op 26 november 2015. Een ogenschijnlijke simpele motie, ingediend door SP, Onafhankelijk Delft, ChristenUnie, Fractie van Koppen, Stadsbelangen Delft en D66, leidde bijna tot een coalitiebreuk.

Het leek er even op dat er sprake was van echte dualisme in de Delftse gemeenteraad. De motie ‘Op verzoek inhouden vasten lasten bij bijstandsuitkering’ had immers een meerderheid in de raad. Tot het moment dat wethouder Brandligt aangaf ‘met klem, met klem’ deze motie te ontraden. Reden voor D66 om een schorsing aan te vragen, die ca. 45 minuten duurde.

Na de schorsing stelde de niet sterk opererende Christine Bel D66 een tekstwijziging voor, die ook werd gesteund door de oppositiepartijen die de motie mee hadden ingediend. Ook toen weigerde wethouder Brandligt steun aan de aangepaste motie te geven. Reden voor de PvdA om in te grijpen en opnieuw een schorsing aan te vragen, voordat de aangepaste motie in stemming gebracht kon worden.

Wat er achter de schermen gebeurde, laat zich raden. Een coalitiebreuk was niet meer ver weg. Het kan niet anders dan dat de ‘collega coalitiepartijen’ hun druk achter de schermen op D66 fors hebben opgevoerd. Hierna trok D66, klem gezet, hun steun aan de motie plotseling in met als voorspelbaar argument, dat de ‘toezegging’ van de wethouder voor hen toch voldoende was. Hoe geloofwaardig ben je dan? De grootste coalitiepartij, voorstander van het dualisme, die zich laat terugzetten in het coalitiehok. Terugtrekken als het te heet onder de voeten wordt. Een beschamende opstelling van deze partij.

Toch geeft ook de opstelling van Groen Links en de Groen Links wethouder te denken. Een partij die altijd een grote broek aantrekt als het gaat om armoedebeleid. Daar was gisterenavond in de raad weinig van te merken en dat is een constatering voor de toekomst.

Uiteindelijk werd de motie ook door het CDA, en dus de voltallige oppositie gesteund, maar door het monistische gedrag van de coalitiepartijen werd deze motie verworpen. De coalitiesamenwerking heeft een forse deuk opgelopen. Benieuwd naar toekomstige ontwikkelingen.

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *