Afgelopen week hebben wij veel e-mails ontvangen over de zeer onpersoonlijke brief, die de omwonenden van de Mozartlaan hebben ontvangen van het college van B&W. Zij hebben wederom niet gecommuniceerd met de burgers en uit het niets via een brief medegedeeld dat er besloten is zo spoedig mogelijk flexwoningen te bouwen aan de Mozartlaan in Delft, op de locatie van de voormalige voetbalvereniging Delfia. Dit is niet de enige locatie waar flexwoningen gaan komen. Ook aan de Brasserskade, op het terrein waar de sporthal stond, verrijzen deze woningen. Op het moment van schrijven weten wij niet hoe de burgerparticipatie met de omwonenden aan de Brasserskade is verlopen. Daar zullen wij in een later stadium over berichten.  Maar als dit op dezelfde manier als op de Mozartlaan is gebeurd, dan heeft dit college wederom niets geleerd uit het verleden.

Op de beide aangewezen locaties wil het college van B&W verplaatsbare woonunits en daardoor extra woonruimte creëren voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en andere doelgroepen. Het college geeft aan dat er veel woningzoekenden zijn en maar weinig woningen vrij zijn of vrijkomen. Ook zegt het college van B&W dat de druk op de woningmarkt groot is. Dit is geen nieuws, een jaar geleden benoemde Hart voor Delft als een van de eersten de wooncrisis met de vraag, of het stadsbestuur de Delftenaar de stad uit aan het jagen was. 

Wij riepen verleden jaar al van de daken dat er in Delft geen plek meer is voor de gewone Delftenaar. De woonlasten gaan omhoog en de wachtlijsten voor (sociale) huurwoningen rijzen de pan uit. Starters maken geen schijn van kans en doorstromers zitten klem in een vaak te kleine woning. Er is geen plek voor de Delftenaar met een gemiddeld inkomen, die een betaalbare koop- of huurwoning zoekt om in de stad te (blijven) wonen, waar hij/zij vaak geboren en getogen is. Zie ook onderstaande link interview met onze fractievoorzitter Bram Stoop.
https://hartvoordelft.nl/geen-categorie/bram-stoop-over-voorrangsregeling-huisvesting-statushouders-wat-er-niet-is-is-er-niet/

Delftse senioren, die willen doorstromen naar een levensloopbestendige woning en hun te grote woning willen doorgeven aan een Delfts gezin of een starter die nog een gezin gaat starten kunnen dit niet, omdat er geen seniorenwoningen beschikbaar zijn.

Wat te denken van statushouders die een automatische urgentie krijgen, waardoor woningtoewijzing voor de Delftenaar helemaal uitzichtloos wordt. Het stadsbestuur had bij de Rijksoverheid aan moeten geven dat er geen woningen zijn: ‘wat er niet is, is er niet.’ Maar nee, natuurlijk niet denkt dit college, waarom zou je voor de gewone Delftenaar bouwen? Wat wel gebouwd wordt zijn woningen voor hogere inkomens, voor afgestudeerden van de TU of expats. Voor wie worden anders de dure woningen gebouwd aan de Schoemaker Plantage, De Staal en Schieoevers? Hier verrijzen duizenden woningen, maar je kunt je afvragen voor wie deze woningen worden gebouwd. Veelal voor mensen met een bovenmodaal inkomen dus!

En nu deelt het college van B&W zonder enige vorm van burgerparticipatie mede dat zij op de locatie van de voormalige voetbalvereniging Delfia aan de Mozartlaan, 84 flexwoningen, voor een periode van 3 jaar met grote snelheid gaan bouwen om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. De gewone Delftenaar die met smart op een woning wacht komt niet in aanmerking voor deze flexwoningen. Hier zijn wij het dus niet mee eens!!!!

En op de locatie Brasserskade komen 88 flexwoningen voor een periode van 10 jaar. Hier wordt 1/3 voor statushouders gereserveerd en/of Oekraïense vluchtelingen en 2/3 wordt een mix van doelgroepen; starters of spoedzoekers. Wie spoedzoekers zijn wordt niet nader aangeduid. Hart voor Delft wil met spoed weten wie men daar precies mee bedoeld. Dit is één van de vragen die wij gaan stellen deze week aan het college.

Hart voor Delft wil ook weten waarom nu ineens wel locaties gevonden zijn om 172 woningen te bouwen. Dit terwijl er al jaren sprake is van ernstig woningtekort in Delft voor o.a. jongeren uit Delft. Waarom kan er nu wel gebouwd worden, waarom is er nu wel ineens een mogelijkheid mensen te huisvesten? Wij vinden het zeker geen goed idee midden in een kwetsbare wijk als de Buitenhof zoveel mensen te plaatsen van dezelfde nationaliteit. Niet voor de mensen zelf en niet voor de omwonenden. Het Buitenhof is namelijk al aangewezen als aandacht wijk en de problemen die er nu al zijn, zijn ook nog niet opgelost. Dit kan je deze wijk niet aandoen. Het lijkt erop dat het college van B&W het woningprobleem in onze stad, dat al aanwezig is, nog groter wil maken.

Wat Hart voor Delft betreft dient in de Buitenhof dezelfde mix toegepast te worden als bij de locatie Brasserskade. 2/3 dient beschikbaar te komen voor starters, bij voorkeur Delftenaren en 1/3 voor mensen uit de Oekraïne en/of andere spoedzoekers. Wij zijn van mening dat op deze manier voldaan kan worden aan de taakstelling opgelegd door het Rijk.

Per slot van rekening huisvest Delft ook ruim 7000 buitenlandse studenten en worden de asielzoekers uit de tijdelijke noodopvang niet meegeteld. Deze zouden namelijk (gedeeltelijk) mee moeten tellen in het vaststellen van de opgaves en taakstelling door het Rijk. Het college van B&W dient bezwaar aan te tekenen bij het Rijk en te verzoeken een herberekening van de taakstelling uit te voeren en deze naar beneden bij te stellen. Delft kan simpelweg niet voldoen aan de dwang van het Rijk. Delft zit klem tussen Den Haag en Rotterdam. Wij gaan vragen stellen over de asielzoekers uit de tijdelijke noodopvang. Wij willen weten hoe de opgave en de taakstelling voor Delft berekend wordt.

De vraag is natuurlijk ook of deze plannen levensvatbaar zijn. Er kan namelijk bezwaar aangetekend worden, wat overigens niet in de onpersoonlijke brief staat die de omwonenden van de Mozartlaan hebben ontvangen. Het zal ons niet verbazen als men bezwaar aantekent want zo ga je simpelweg niet met je stadsgenoten om.

Afgelopen week heeft een delegatie van Hart voor Delft een bezoek gebracht aan de tijdelijke opvanglocatie op het terrein van de TU. Hier worden 220 asielzoekers opgevangen voor de duur van 5 maanden sinds 3 september. Dit loopt af op 3 februari 2023. Voor alle duidelijkheid met betrekking tot de termen asielzoekers en statushouders:

Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) zodra ze een verblijfsvergunning krijgen.

Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Dus een statushouder is een voormalig asielzoeker die een vergunning heeft gekregen om in Nederland te mogen blijven. Zij hoeven niet terug naar het land waar zij geboren zijn. Een statushouder blijft in de tijdelijke opvang totdat er een woning beschikbaar is. Het is dus heel goed mogelijk dat asielzoekers in de tijdelijke noodopvang tijdens hun verblijf statushouders worden. Dit is echter niet terug te vinden in de huidige opgave. Nergens wordt benoemd in de taakstelling waar de 220 asielzoekers onder gebracht zijn. Dit houdt in dat de ‘huidige opgave d.d. 14 oktober 2022’ mogelijk niet klopt. Er is een kans dat Delft helemaal geen 416 statushouders en ontheemde Oekraïense mensen hoeft op te vangen.

En het is natuurlijk maar de vraag of daadwerkelijk de 220 asielzoekers na 3 februari 2023 overgeplaatst worden naar een andere locatie. Hart voor Delft ziet dit niet snel gebeuren. De COA heeft dit terrein goed ingericht en het is toch wel vreemd dat het na 5 maanden afgebroken zou worden. Hart voor Delft ondersteunt de mogelijkheid dat de tijdelijke locatie verlengd zou worden en adviseert het college van B&W in gesprek te gaan met de COA om er een (semi)permanente locatie van te maken. Het is een prima opvanglocatie met voldoende units voor 220 personen. Doordat er dan aan de opgave voldaan wordt, kan in het Buitenhof een mix van starters/Delftenaren (2/3) en mensen uit de Oekraïne en/of andere spoedzoekers (1/3) gerealiseerd worden. Of zelfs helemaal geen spoedzoekers en/of mensen uit de Oekraïne, omdat wij met de 220 asielzoekers geplaatst op het TU-terrein aan de taakstelling voldoen.

Hier gaan wij ons sterk voor maken en wij zullen dit niet loslaten. Ook gaan wij nauwlettend in de gaten houden of de statushouders die naar een permanente woning verhuizen, verspreid worden in de regio. Het kan niet zo zijn dat deze mensen alleen in Delft geplaatst gaan worden, waardoor de wachtlijsten nog langer worden voor jonge Delftenaren die met smart al jaren op een woning wachten en gedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen.

Sylvia Grobben
Fractie Hart voor Delft