Dat het eten van bejaarden in een verzorgingshuis in Delft voortaan precies wordt afgewogen om te bezuinigen, is raadslid Sylvia Grobben (Hart voor Delft) in het verkeerde keelgat geschoten. Ze wil van wethouder Joëlle Gooijer weten of er bij meer zorginstellingen in Delft zulke maatregelen zijn genomen.

Rantsoen
Eind december plofte een brief bij bewoners van verzorgingshuis Die Buytenweye op de deurmat. ‘In verband met de gestegen voedingskosten zal er moeten worden bezuinigd (om binnen de begroting 2023 te blijven)’, schreef een manager van zorgverlener Pieter van Foreest hen. Om geld te besparen zit er maar één ding op volgens de leidinggevende: bewoners én vrijwilligers gaan voortaan op rantsoen.

Vooraf een vers gemaakte soep, vervolgens een vol bord eten met zo nodig een schepje erbij en als laatste een apart verpakt toetje (eventueel ook op te eten in de kamer). Tot 1 januari kregen de ouderen in Die Buytenweye nog een uitgebreide maaltijd voorgeschoteld. Maar inmiddels is dat wel anders: precies 150 gram groenten, 80 tot 100 gram vlees of vis en 150 gram aardappelen belandt er sinds vorige week dagelijks bij hen op ’t bordje. Soep wordt vaker vervangen door bouillon en de nadruk komt wat meer op vegetarisch te liggen. Vrijwilligers die voorheen een vorkje mee prikten, nemen voortaan hun eigen botterhammen mee. Ze mogen alleen wat opscheppen als bewoners zijn uitgegeten en niets meer willen.

Wat levert het op?
Toen het nieuws over de brief naar buiten kwam, betoogde Pieter van Foreest dat de bezuiniging vooral bedoeld was om te verduurzamen. Door het eten precies af te wegen, hoeft er uiteindelijk minder eten weggegooid te worden, is de filosofie volgens de zorginstelling. Maar die uitleg vindt Hart voor Delft-raadslid Sylvia Grobben niet voldoende. Ze maakt zich zorgen dat er ook in andere zorginstellingen in Delft soortgelijke bezuinigingen zijn doorgevoerd.

Daarom wil ze van verantwoordelijk wethouder Joëlle Gooijer (die gaat over ouderen in de stad) weten of zij signalen heeft gekregen dat er bij andere zorgverleners in Delft ook wordt beknibbeld. ‘Wat leveren deze wijzigingen in verstrekkingen van maaltijden op jaarbasis op?’, vraagt Grobben aan Gooijer. Ze wil weten of de wethouder het verstandig vindt ‘om senioren structureel minder voedsel te verstrekken’.

Weegschaal
De wethouder moet wat Grobben betreft ook laten weten of ze het een goed idee vindt om de bewoners van Die Buytenweye ‘van noodzakelijke bouwstoffen te onthouden door verplicht meer vegetarisch voedsel te serveren.’ Daarnaast maakt het raadslid zich ook druk om het gevoel dat de nieuwe manier van werken bij Pieter van Foreest oproept bij vrijwilligers. ‘Is de wethouder het met ons eens dat deze manier van werken, ‘voedsel wegen met een weegschaal’ zeer demotiverend werkt voor de vrijwilligers?’ Wethouder Gooijer komt naar verwachting begin februari met een antwoord op Grobbens vragen.

Bron: AD Delft
Foto: Fred Leeflang