Doe de EnergieTransitie voorlopig maar in de ijskast

Van ons mag de hele Energietransitie voorlopig twee jaar de ijskast in. De milieudoelen zijn door corona in één klap bereikt. De economie heeft een gigantische opdoffer gekregen door de Lock-down.

De handel in de Rotterdamse haven is al met ruim 20% teruggelopen. En die daling zet volgend jaar door. De Nederlandse Bank heeft het over een recessie die dieper is als de bankencrisis in 2008.

Maar het Groene geloof is zo sterk in Delft dat dit gewoon genegeerd wordt. GroenLinks wethouder Brandligt hoopt dat in de landelijke Warmtewet het straks mogelijk wordt om burgers verplicht van het aardgas af te knijpen.

Dikke Rode Leiding door het Midden die de restwarmte uit de Rotterdamse petrochemische industrie gaat gebruiken voor verwarming van Delftse huizen.

En wie zijn dan die burgers die verplicht aan de warmteleiding moeten? Dat zijn huurders van Woonbron, Vestia en Vidomes. De werkloosheid gaat oplopen naar 400.000. Huurders behoren tot de kapitaalarme bewoners van Delft.

Vele huurders hebben in een recessie hele andere kopzorgen. En zeker geen zin om gedwongen aan die ideologische energietransitie deel te nemen. Nu kan de gemeente wel steeds zeggen dat het niet duurder zal worden. Dat geloven alleen Gutmenschen. Al die enorme investeringen in leidingen moeten toch ergens terugverdiend worden.

Wacht maar even met die investeringen tot we weten hoe diep en hoe lang de corona recessie is. Kom eerst maar met een openbaar financieel bedrijfsplan. Volgens Brandligt levert een warmtenet juist banen op. Misschien bij het callcenter dat het binnen niet warm is te krijgen in de winter.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / JP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.