GroenLinks wethouder Stephan Brandligt zet de gemeente raad weer eens op het allerlaatste moment voor het blok. Er moet namelijk snel besloten worden dat de gemeente Delft even 6,1 miljoen euro toezegt aan het Aardwarmte onderzoeksproject van de TU Delft.
De TU Delft wil aardwarmte gaan gebruiken voor het verwarmen van al haar oude gedateerde faculteitsgebouwen. Daar hebben ze van het Rijk al 45 miljoen toegezegd gekregen HIER Volgens de TU Delft Integraal zijn de kosten €22 miljoen voor de boring en €8 miljoen voor onderzoek. Daar wil de gemeente Delft ook alvast 6,1 miljoen aan toevoegen. De bouwwerkzaamheden zijn al gestart en de boringen naar warm grondwater op 2,3 kilometer diepte starten januari al.
Plan van GroenLinks is om 5300 woningen in Voorhof en Buitenhof verplicht op deze aardwarmte TU bron aan te sluiten. Plus een paar flats in Hof van Delft. Dat zijn 70 flatcomplexen in het basis scenario die dan van het aardgas afgaan.
Nu mislukken aardwarmte projecten nogal vaak. En aardwarmte gebruiken voor verwarming is duur, complex en risicovol. In Pijnacker, Wateringseveld en laatst in het Westland mislukten de boringen. Er is ook een gevaar op bodemverzakkingen. Vandaar dat de TU Delft schuin naar de A13 gaat boren. ‘Winning van nieuwe energiebronnen als aardwarmte is niet zonder risico’
Over de inspraak van de 5300 huishoudens in huurflats kunnen we kort zijn. Die was er niet. Dat komt later. Eerst neemt de gemeenteraad de onomkeerbare beslissing om aardwarmte te gaan toepassen in een groot stadsverwarmingsnet. Pas daarna gaat GroenLinks wethouder Brandligt de burgers informeren. Zo gaat dat nu eenmaal bij GroenLinks aan de macht. Die weten precies wat goed is voor u.
Futureproof is Fake
Dan noem je het Futureproof. Het is helemaal niet Futureproof. Zo’n aardwarmteput werkt maar 30 jaar. Dan kan je hem afschrijven. Maar veel vreemder is dat het opgepompte hete water maar 70 graden is. Dat moet worden opgewarmd in een gascentrale tot 90 graden. De huurwoningen in flats zijn berekend op cv water van 90 graden. Die moeten de komende tien jaar allemaal goed geïsoleerd/gerenoveerd worden. Wie gaat dat betalen?
Nog vreemder is dat in TU Delta staat dat in de samenwerkingsovereenkomst de TU Delft getekend heeft met woningcorporaties Woonbron, Vestia, Videomes, DUWO, NetVerder en gemeente Delft voor de aanleg van een warmtenet waarmee de resterende aardwarmte op 50 graden de wijken (14) in stroomt. De retourtemperatuur daalt dan naar 30 graden. Daar krijg je geen woning mee warm als het vriest. Deze samenwerkingsovereenkomst is overigens GEHEIM.
Risico en kosten voor bewoners
We worden zonder financiële inzichten een groot project ingerommeld. Het Platform Energietransitie Delft doet ook zijn beklag in een e-mail: “In de stukken aan de raad komt het woord “bewoner” niet voor. Bewoners gaan uiteindelijk deze investering terugbetalen via hun toekomstige aansluiting. Deze investering kost de gemeente dan misschien niets, maar wordt wel betaald door de bewoners. Om het risico te verkleinen is het verstandig bewoners hierbij te betrekken“
Het is puur machtsmisbruik om in deze corona tijd zonder dat er bijeenkomsten mogelijk zijn en fysieke inspraak om als college zelfs versneld door te drammen. Het ene na het andere Linkse stokpaardje wordt er snel en met minimale informatie en debat doorgedrukt. Al is de leugen nog zo snel, de rekening komt altijd wel.
Hart voor Delft / Groep Stoelinga
Laat een reactie achter